Puscas: Economia Romaniei trebuie sa fie competitiva

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 09:11
1142 citiri
Puscas: Economia Romaniei trebuie sa fie competitiva

Ministrul delegat pentru afaceri europene Vasile Puscas a declarat, marti, ca doreste sa initieze, in cadrul comisiei de specialitate din Parlament, dar si in Guvern, o dezbatere pe tema eficientei energetice, convins ca Romania trebuie sa isi restructureze economia, astfel incat la finalul crizei, economia romaneasca sa fie competitiva.

"La acest capitol am aratat unde Romania trebuie sa accentueze si mai mult. Romania trebuie sa insiste ca, o data cu iesirea din criza sa reuseasca sa-si restructureze economia in asa fel incat la sfarsitul crizei economia Romaniei sa fie competitiva", a precizat Puscas.

"Traditional, noi in Romania discutam numai despre productia energetica, despre distributia si costurile acestei productii. De data aceasta Uniunea Europeana insista foarte mult pe aspectul eficientei energetice", a precizat Puscas, dupa o intalnire cu membrii Comisiei parlamentare de afaceri externe. 

Seful Departamentului de Afaceri Europene a precizat ca, in discutia cu parlamentarii a vorbit si despre planul de masuri adiacent la strategia Lisabona pentru 2009-2010.

Puscas a precizat ca i-a informat pe parlamentari in legatura cu aspectele semnalate de Comisia Europeana in Evaluarea implementarii Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE, publicata pe 28 ianuarie.

"Prin raportul din 28 ianuarie s-a solicitat ca Romania sa insiste in acest an pe criteriile macroenomice, reforma administratiei publice, imbunatatirea mediului de afaceri precum si in domeniul competitivitatii, care este esenta strategiei Lisabona", a precizat Puscas, dupa intalnirea cu membrii Comisiei de afaceri europene.

Vasile Puscas a precizat ca si-ar dori ca in acest an sa nu se mai intample ca in 2007 si 2008, cand concluzia rapoartelor a fost ca "nu s-a intamplat nimic decat pe hartie".

"Mi-as dori ca acest plan de masuri sa fie realist si sa fie aplicat de-adevaratelea si, ca sa ma asigur ca e asa, eu am propus Comisiei sa prezentam, in Comisie mai intai, si apoi in plen, un raport de monitorizare a modului in care se implementeaza masurile amintite", a spus Puscas.

Pe data de 18 februarie Comisia Europeana a prezentat o comunicare adresata Parlamentului European, Consiliului Economic si Social si Comitetului Regiunilor in care erau mentionate cinci directii principale de actiune ale politicilor centrale ale UE, printre care se regaseau redresarea economica sau transparenta si imbunatatirea mediului de afaceri in spatiul european.

 

#Puscas, #Guvern, #energie, #Romania , #Romania