ProCredit Bank Romania si-a dublat in ultimul an creditele in executare silita

Luni, 18 Mai 2009, ora 13:23
1296 citiri
ProCredit Bank Romania si-a dublat in ultimul an creditele in executare silita

ProCredit Bank Romania si-a dublat in ultimul an volumul creditelor in executare silita, la 1,5 milioane euro, in timp ce creditele neperformante au ajuns la 3,2% din portofoliul total de imprumuturi, a spus, intr-un interviu acordat NewsIn, directorul general adjunct al bancii, Asmus Rotne.

Incercam sa evitam acest moment, pentru ca poate chiar sa omoare afacerea respectiva, ceea ce nu reprezinta o solutie buna nici pentru banca. Nu suntem companie imobiliara si nu vrem sa vindem terenurile oamenilor, pentru ca nu stim sa facem asta. O folosim ca masura de ultima instanta, dar sunt cazuri unde este nevoie", a explicat Rotne.

ProCredit Bank Romania a avut o pierdere de 3 milioane euro in T1 si nu se asteapta la profit anual

"Potrivit proiectiei noastre, vom atinge pragul de rentabilitate in trimestrul III si apoi vom face profit. Pe intreg anul insa, nu estimam profit. Am putea spune ca vom avea pierderi de 5-6 milioane euro la sfarsitul anului, asa ca o parte din pierderi le-am realizat deja", a spus Rotne.

In primele trei luni ale anului trecut, banca inregistrase un profit de 470.250 euro. Activele totale gestionate de ProCredit Bank Romania la sfarsitul lunii martie erau de 283 milioane euro, cu 3,4% mai mici decat cele de 293 milioane euro pe care le administra la finalul lui 2008, "diferentele venind mai ales din rata cursului de schimb valutar", in conditiile in care daca ar fi echivalate in lei, acestea ar reflecta o crestere de 3%.

Depozitele atrase de ProCredit Bank pana la finalul lunii martie 2009 au ajuns la 160 milioane euro, pastrand aproximativ aceeasi valoare atinsa in luna decembrie 2008, depozitele la termen ale populatiei fiind in crestere.

"Pe partea de depozite am crescut foarte bine, nu neaparat pe segmentul companiilor, cat pe partea de retail, unde am atras foarte multi clienti noi. Astfel, cea mai mare parte din credite e finantata din depozite, dar folosim ca sursa de finantare si institutiile financiare internationale", a precizat Rotne.

In acest sens, ProCredit Bank avea credite in restructurare de 3,8 milioane euro, la finalul primului trimestru al acestui an, aproximativ 1,85% din portofoliul bancii.

"Solutiile difera. Poate fi vorba de prelungirea maturitatii creditului, pe care o facem daca respectivul client isi poate permite sa plateasca rata, dar nu poate la acelasi nivel ca inainte. In alte cazuri, in schimb, discutam cu clientul si il convingem sa isi vanda unele active, cum ar fi terenuri din afara Bucurestiului, pe care le tinea pentru speculatii", a spus Rotne.

El a mentionat ca se asteapta ca la finalul lui 2009 volumul creditelor restructurate sa ajunga la cel putin 5% din volumul total al imprumuturilor acordate de banca.

"Romania e foarte diferita de alte tari in sensul ca oamenii nu coopereaza la fel de bine cand le oferi posibilitatea sa isi restructureze creditul, care este deja neperformant. In alte tari, ei sunt fericiti sa accepte, dar aici cred ca este o problema de mentalitate, care insa este in curs de schimbare", explica Rotne.

Creditele neperformante acordate de ProCredit Bank Romania au ajuns la finalul primelor trei luni din 2009 la aproximativ 3,2% din portofoliul bancii, in crestere semnificativa de la 1,57% la finalul lui 2008.

Creditele neperformante sunt reprezentate de imprumuturile cu intarziere la plata mai mare de 30 de zile, dar nu le includ si pe cele care au ajuns deja in executare silita.

"Cifra de la finalul acestui an va depinde de cat de mult vom putea restructura creditele sau de eventualele executari silite. Realistic vorbind, cifra va creste, ca si la nivelul intregului sistem, unde nu ma astept insa la o dublare a acestui procent", a mai spus Rotne.

El sustine, insa, ca procentul de credite neperformante inregistrate de ProCredit, comparativ cu restul sectorului bancar, "este unul bun, pe fondul clientilor vizati de banca".

"Avem in portofoliu multe companii din sectorul agriculturii care iau credite. Investitiile nu mai sunt la fel de mari, dar oamenii isi continua afacerile. Brutariile nu sunt afectate de aceasta criza, pentru ca oamenii vor cumpara in continuare paine la fel de mult. De asemenea, avem multe magazine mici de tip alimentara care vor avea cam aceeasi cifra de afaceri ca inainte", a spus Rotne.

Provizioanele constituite de banca au crescut semnificativ in ultima perioada, pana la aproximativ 2 milioane euro pe contul de profit si pierdere si pana la 9,5 milioane euro pe bilantul contabil la sfarsitul lunii martie 2009, sustine Rotne.

El nu a dorit sa dea o estimare pentru volumul provizioanelor la finalul acestui an, mentionand ca acest lucru depinde de ritmul in care se va revigora economia Romaniei.

La sfarsitul primelor trei luni din 2009, soldul creditelor acordate de banca scazuse cu circa 5% la 205 milioane euro, de la nivelul de 217 milioane euro inregistrat la finalul anului trecut, "diferenta venind mai ales din rata cursului de schimb valutar".

Din volumul total de imprumuturi, aproximativ 14% sunt credite acordate companiilor medii si mari si 86% sunt credite pentru afacerile mici si foarte mici, in timp ce creditele in valuta au o pondere de 25% in portofoliul bancii.

"Acordam in general credite in lei, de aceea probabil deprecierea leului nu ne-a afectat considerabil. Rata de schimb ne afecteaza doar in mod indirect, in sensul ca modifica asteptarile clientilor", a mentionat directorul general adjunct.

Suma medie contractata printr-un imprumut al ProCredit Bank este de 5.000 de euro, cu scadenta de pana la 15 ani, a adaugat Rotne, iar majoritatea companiilor folosesc banii pentru achizitia de echipamente sau materie prima.

El a mai explicat ca se asteapta la o scadere a dobanzilor in perioada urmatoare, insa in prima faza pe partea de economisire. "A fost un mic razboi in piata, dar acum bancile au inceput in sfarsit sa reduca dobanzile, ceea ce este bine, pentru ca banii pot fi folositi in sfarsit pentru scopul lor, respectiv pentru credite. Oamenii vor continua sa economiseasca, dar lupta se va duce pentru cei care isi tin banii la saltea, acasa", a explicat directorul general adjunct al ProCredit Bank.

In acest sens, ProCredit Bank a redus deja costul finantarii pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), a mai spus Rotne.

In prezent, ProCredit Bank are 105.000 clienti, din care aproximativ 35.000 sunt clienti de credite, potrivit datelor furnizate de banca. In Romania, ProCredit Bank a fost infiintata in 2002, ca parteneriat intre BERD, IFC - membru al grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.

ProCredit Bank are o expunere de 20% pe sectorul agricol si de 2% pe imobiliare

Rotne a spus, insa, ca se asteapta la o revenire a sectorului constructiilor, insa nu la ritmul din anii anteriori, ProCredit Bank concentrandu-se cu precadere asupra sectorului agricol si asupra afacerilor care se ocupa de nevoi curente, considerate cu potential de crestere.

"Economia Romaniei s-a deteriorat in mod foarte rapid, exact in sectoarele care reprezentau motorul economiei: tranzactiile imobiliare, in parte speculative, creditul de consum si exportul", a explicat directorul adjunct al ProCredit Bank.

ProCredit a inghetat salariile angajatilor si nu isi mai extinde reteaua in 2009

ProCredit Bank a deschis anul acesta trei noi unitati si a ajuns in prezent la o retea de 43 de unitati, a mai spus Rotne, precizand ca e foarte probabil ca banca sa nu mai deschida alte sucursale sau agentii in 2009.

Totodata, ProCredit Bank a inghetat, pentru moment, salariile angajatilor si isi renegociaza contractele de chirie, pentru a-si reduce cheltuielile, a mai spus directorul general adjunct al bancii.

"Am amanat unele investitii si am incercat sa taiem din cheltuielile cu transportul. Cat priveste salariile, noi nu acordam bonusuri nici inainte, pentru ca nu o consideram o politica salariala adecvata", a mai spus Rotne.

Pe de alta parte, rata solvabilitatii ProCredit Bank, ce reflecta capacitatea de a-si achita datoriile pe termen lung, se situeaza in prezent la 14,39%, potrivit datelor furnizate de banca NewsIn. Capitalul social al bancii este in prezent de 20 milioane euro, dupa dublarea efectuata in primavara trecuta.

 

#active, #angajati, #capital, #credite, #povizioane, #procredit, #salarii , #Romania