Piata romaneasca de leasing a scazut cu 27,6% in primele noua luni

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 11:54
1765 citiri
Piata romaneasca de leasing a scazut cu 27,6% in primele noua luni

Piata romaneasca de leasing a scazut cu 27,6% in primele noua luni din acest an, ajungand la o valoare a bunurilor finantate de 780,21 milioane euro, mai ales in urma scaderii afacerilor pe segmentele auto si imobiliar, a declarat joi presedintele ALB Romania, Bas Hoekstra, citat de NewsIn.

In primele noua luni din 2009, piata romaneasca de leasing era de 1,07 miliarde euro.

"ALB considera ca exista semne pozitive pe piata romaneasca de leasing si ca aceste momente grele vor fi depasite.

Avand in vedere rezultatele inregistrate la sfarsitul lunii septembrie, estimam ca piata romaneasca de leasing va atinge 1 miliard euro la sfarsitul acestui an", a declarat presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Bas Hoekstra.

Pe segmentul finantarilor auto, afacerile au scazut cu 27,4%, pana la 497,36 milioane euro, pe segmentul de imobiliare declinul a fost de 41,3%, pana la 107,30 milioane euro, iar pe segmentul de echipamente societatile de leasing au inregistrat o scadere de 16,3%, la 175,53 milioane euro.

Presedintele ALB Romania a mentionat ca finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 22,5% din total au vizat echipamentele, 13,8% sectorul imobiliar si 63,7% sectorul transporturilor.

"In domeniul transporturilor, evolutia finantarilor in perioada septembrie 2009- septembrie 2010 indica pastrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule.

Astfel, autoturismele detin o cota de 58%, vehiculele comerciale grele 25%, vehiculele comerciale usoare 16% din total, iar alte tipuri de vehicule 1%", a mai spus Bas Hoekstra.

Presedintele ALB Romania sustine ca, in perioada septembrie 2009-2010 in cadrul finantarii echipamentelor ponderea sectorului constructiilor este in scadere de la 31% la 14%, in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta, de 10% echipamente agricole, 7% echipamente IT si software, 6% industria alimentara, 6% echipamente destinate industriei metalurgice, 6% echipamente medicale, precum si alte sectoare.

Perioada de criza septembrie 2009-septembrie 2010 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punctul de vedere al ponderii pe categorii imobiliare.

"Se evidentiaza o crestere de la 23% la 35% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C, in timp ce finantarea categoriei retail outlet a crescut ca pondere de la 1% la 27%.

In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a scazut de la 27% la 22%, iar cele hoteliere de la 8% la 0%. O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de 'sale and lease back' ca solutii de obtinere a lichiditatilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar", a mai spus presedintele ALB Romania.

Scaderi reprezentative ale finantarii s-au inregistrat si in domeniul catogiei cladirilor rezidentiale si a terenurilor, afirma Bas Hoekstra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata, #romaneasca, #leasing, #bancar , #Romania