Piata asigurarilor din Romania a scazut la 4,02 miliarde lei, in S1

Vineri, 26 August 2011, ora 13:38
1212 citiri
Piata asigurarilor din Romania a scazut la 4,02 miliarde lei, in S1

 Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 7,4% in S1 2011, la 4,02 miliarde lei, in conditiile in care avansul de 3,81% al asigurarilor de viata a mai compensat din scaderea cu 10,08% a subscrierilor pe segmentul de asigurari generale, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), potrivit Newsin.

"In primele sase luni ale anului curent, societatile de asigurare au platit asiguratilor si pagubitilor despagubiri in suma de circa 2,13 miliarde lei in temeiul contractelor de asigurari generale, adica 67,3% din primele brute subscrise la aceeasi categorie de asigurari.

Procentul este la fel cu cel inregistrat in perioada similara a anului 2010, ceea ce arata faptul ca societatile de asigurare si-au onorat obligatiile de plata fata de clienti, chiar daca veniturile lor din asigurari au continuat sa se reduca din cauze independente de vointa lor", se arata in comunicatul CSA transmis vineri.

Potrivit CSA, evolutia nefavorabila a vanzarilor de autovehicule noi si, in special, reducerea semnificativa a contractelor de leasing auto si-au pus amprenta in sens negativ si asupra primelor brute subscrise din asigurarile Casco, care au scazut cu 20,83% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, pana la un volum de circa 0,996 miliarde lei.

Aceasta evolutie a fost inregistrata in pofida faptului ca prima medie pe un contract de asigurare Casco a scazut considerabil, de la circa 3.009 lei/contract cat a fost in primul semestru din 2010, la 2.457 lei/contract in aceeasi perioada din 2011, in perioada analizata fiind incheiate putin peste 400.000 de asemenea contracte noi, se mai arata in comunicat.

In paralel, si primele subscrise din asigurarile de raspundere civila auto au scazut cu 17,49% fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 1,13 miliarde lei, ca efect direct si exclusiv al reducerilor mari de tarife operate de societati pentru asigurarile obligatorii RCA.

In total, asigurarile auto au generat in primele sase luni din 2011 un volum de prime brute subscrise de 2,13 miliarde lei, adica cu 19,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru ca asigurarile auto reprezinta peste 67% din totalul asigurarilor generale, scaderea lor a condus implicit la scaderea intregii piete de asigurari generale, cu 10,08%, pana la 3,16 miliarde lei.

"Societatile de asigurare au redus tarifele RCA astfel incat acestea sa reprezinte o cheltuiala si mai mica in bugetele proprietarilor de vehicule, deja afectate de conditiile economice dificile, in unicul scop de a mentine peste 85% gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie a vehiculelor din Romania, asa cum cere Uniunea Europeana. Daca volumul total de prime subscrise din asigurarile de raspundere civila auto ar fi ramas cel putin la acelasi nivel ca in semestrul I din 2010, respectiv de 1,37 miliarde lei, scaderea intregii piete de asigurari generale ar fi fost de numai 3,27%, in loc de 10,08%.

Este insa imbucurator faptul ca asigurarile de incendii si alte calamitati naturale, si in special cele de locuinte, precum si asigurarile de raspundere civila generala sau cele de sanatate isi continua cresterea pe care am remarcat-o si in primul trimestru", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Potrivit CSA, in ceea ce priveste segmentul de asigurari de viata, se inregistreaza in continuare o crestere a primelor brute subscrise, ceea ce confirma trendul ascendent pe care s-a inscris inca de anul trecut.

Astfel, pentru primele sase luni ale acestui an, societatile de asigurare au raportat un volum de prime brute subscrise din asigurari de viata de 0,860 miliarde lei, cu 3,81% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. S-au inregistrat cresteri ale primelor subscrise la toate clasele de asigurari de viata, iar in cazul asigurarilor traditionale (care reprezinta circa 60% din total) cresterea a fost de 3,35%.

In acelasi timp, societatile de asigurare au efectuat plati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata in valoare de 0,339 miliarde lei, cu 4,52% mai mult decat in semestrul I din 2010.

Evolutia veniturilor din activitatea de asigurare nu a afectat capacitatea societatilor de a plati despagubiri si indemnizatii de asigurare, volumul total al acestor plati fiind de 2,47 miliarde lei, reprezentand, la fel ca anul trecut aceeasi perioada, mai mult de 60% din primele brute subscrise.

"Pe langa aceste plati, societatile de asigurare au constituit rezervele tehnice intr-un volum suficient pentru onorarea obligatiilor de plata aferente dosarelor de dauna care nu au fost inca finalizate, precum si a obligatiilor ce pot aparea in viitorul apropiat si, nu in ultimul rand, si-au acoperit cheltuielile de achizitie si administrare a contractelor inerente oricarei activitati economice", se mai arata in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari, #asigurari de viata , #Romania