Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 5,29% in T1

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:24
1387 citiri
Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 5,29% in T1

Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 5,29% in T1 2010, la 2,29 miliarde lei, in conditiile in care avansul de 6,74% al asigurarilor de viata a compensat scaderea cu 7,62% a subscrierilor pe segmentul de asigurari generale, potrivit datelor provizorii transmise de arbitrul asigurarilor, informeaza NewsIn.

"Evolutia ascendenta a primelor subscrise pe acest segment de piata a fost influentata in mare masura de subscrierile pentru asigurarile de viata si anuitati legate de fonduri de investitii, care au inregistrat o crestere nominala de 42,35% fata de primele trei luni ale anului trecut", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Potrivit reprezentantului CSA, acest rezultat demonstreaza ca, desi conditiile macroeconomice nu au urmat tendintele estimate la inceput de an, romanii au inceput sa constientizeze importanta acestor produse de protectie si economisire-investire pe termen lung.

Companiile de asigurari au inregistrat o scadere de 7,62% pe segmentul de asigurari generale, la 1,87 miliarde lei in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.

Aceasta evolutie a fost cauzata de declinul cu 25,62% inregistrat de subscrierile pe linia asigurarilor facultative auto - Casco, se arata in comunicat.

"CSA anticipa aceasta dinamica pe segmentul Casco, avand in vedere modul in care au evoluat piata de leasing si cea a creditelor bancare. Avand in vedere conditiile economice actuale, revenirea segmentului Casco va fi posibila doar o data cu revenirea pietelor de care depinde - auto si leasing", a explicat Toncescu.

In primele trei luni ale acestui an, societatile de asigurari au platit indemnizatii brute si rascumparari pe segmentul de asigurari generale si de viata de 1,34 miliarde lei, in scadere cu 12,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru liniile de asigurari generale, societatile au platit indemnizatii brute totale in valoare de 1,18 miliarde lei, in scadere cu 12,34% fata de primul trimestru din 2009.

Sumele platite ca indemnizatii si rascumparari pentru asigurari de viata au insumat 157,32 milioane lei, ceea ce reprezinta o scadere de 15,32% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, se mai arata in comunicat.

#asigurari prime subscrise companii scadere , #Romania