Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 19 milioane utilizatori de servicii de telefonie in primele 6 luni ale anului, in Romania

Peste 19 milioane utilizatori de servicii de telefonie in primele 6 luni ale anului, in Romania

Peste 19 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie inregistra Romania la 30 iunie 2006, conform "Raportului privind sectorul de comunicatii electronice din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2006", publicat miercuri de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

In retelele publice de telefonie din Romania s-a vorbit, in primele sase luni ale anului, 10,6 miliarde minute, respectiv cu 27 la suta mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta evolutie a fost determinata de o crestere cu 48 la suta a traficului de voce, realizat prin intermediul retelelor furnizorilor alternativi de servicii de telefonie fixa, precum si de cresterea cu 25 la suta a volumului de trafic, realizat prin intermediul retelelor publice mobile de telefonie.

Ponderea cea mai mare, in traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor publice de telefonie a fost inregistrata de traficul realizat intre retelele mobile de telefonie (58 la suta).

In perioada analizata, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa, calculata in functie de numarul de linii de acces instalate, a ajuns la aproximativ 15 la suta, marcand un ritm substantial de crestere de 50 la suta. Aceasta majorare a numarului total de linii de acces se datoreaza cresterii numarului de linii instalate de catre furnizorii alternativi (se observa o crestere de 52 la suta fata de sfarsitul anului 2005 si de 273 la suta fata de 30 iunie 2005).

Numarul ofertelor de servicii de acces la Internet a crescut semnificativ in primul semestru al anului, ca urmare a cresterii numarului de furnizori de astfel de servicii. Astfel, la 30 iunie 2006, erau cu 17 la suta mai multi furnizori operationali in comparatie cu sfarsitul anului 2005. Dintre acestia, peste 800 reprezentau furnizori cu oferte comerciale de acces la Internet in banda larga, in timp ce 1.138 ofereau servicii de acces dedicat.

Numarul de conexiuni de acces la Internet in banda larga (inclusiv conexiunile care permit accesul mobil la Internet, furnizate gratuit in cadrul abonamentelor la serviciile de telefonie mobila) a crescut, in primul semestru, cu 58 la suta. Evolutia pozitiva a numarului de conexiuni de acces in banda larga se datoreaza, in mare masura, evolutiei conexiunilor de acces dedicat la Internet in banda larga, care au inregistrat o crestere de 82,5 la suta fata de sfarsitul anului 2005, ajungand la aproximativ 690.000, la 30 iunie 2006.

ANRC a elaborat acest raport pe baza datelor statistice raportate de 1.850 de furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice operationali, in primul semestru al anului 2006. Raportul prezinta indicatorii actualizati/corectati in functie de rectificarile la raportarile anterioare transmise de catre furnizori.

Raportul cu detalii privind evolutia principalilor indicatori ai pietei de telefonie fixa si mobila, acces la Internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date poate fi consultat aici, pe pagina de Internet a ANRC.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 758 ori