Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pesimismul romanilor fata de evolutia economiei interne a crescut

Pesimismul romanilor fata de evolutia economiei interne a crescut

Romanii sunt printre nemultumitii din UE, arata un studiu Eurobarometru prezentat luni, care indica o crestere a pesimismului cetatenilor din Romania in ceea ce priveste economia nationala, situatia locurilor de munca, asteptarile de la propria viata si situatia gospodariei. 

Studiul Eurobarometru 72 realizat in luna noiembrie 2009 si prezentat, luni, la Bucuresti, arata ca 47% dintre romani sunt multumiti de propria viata, in timp ce la nivelul UE27, nivelul de satisfactie al cetatenilor fata de propria viata este de 78%, informeaza NewsIn.

Studiul ii arata pe romani in categoria pesimistilor atat in ceea ce priveste evaluarile situatiei economice interne cat si in privinta asteptarilor privind "mersul lucrurilor" in urmatoarele 12 luni.

Potrivit Eurobarometrului, in luna noiembrie procentul romanilor care considera ca economia nationala merge mai putin bine decat media inregistrata la nivelul UE a ajuns la 88%, in crestere cu 13% fata de rezultatul din iunie 2009.

De asemenea studiul a indicat in perioada iunie- noiembrie o crestere cu 10 procente, de la 78% la 88%, a celor care cred ca situatia locurilor de munca din Romania este mai putin buna comparativ cu celelalte state membre.

Pesimismul romanilor in ceea ce priveste situatia interna a crescut intre iunie si noiembrie 2009, de la 23 la 29% in privinta asteptarilor privind viata in general, de la 41 la 45% privind situatia economica interna si de la 26 la 31%in ceea ce priveste situatia financiara a gospodariei.

De asemenea, pesimismul romanilor a crescut, din iunie pana in noiembrie 2009 cu 9 procente, de la 44 la 53%, in ceea ce priveste situatia locurilor de munca din tara si de la 15 la 21% in privinta propriului loc de munca.

Criza economica nu a afectat insa increderea pe care o au romanii in institutiile europene.

Dimpotriva, in Romania a crescut nivelul de incredere al populatiei in Comisia Europeana cu 5%, de la 53 la 58% dar si in Banca Centrala Europeana (de la 47 la 51%).

Totusi, institutia europeana in care romanii au cea mai mare incredere este Parlamentul European (65%).

Totodata, studiul arata ca principalele masuri pentru iesirea din criza favorizate de romani pentru a fi adoptate de Uniunea Europeana privesc sustinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor, investitiile in infrastructura si in educatie. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1654 ori
Citeste mai multe desprepesimism romani evolutie economie