Perspective ecomomice pozitive, pentru Romania

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 00:03
1549 citiri
Perspective ecomomice pozitive, pentru Romania

Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in februarie, Romania fiind pe locul al patrulea in Europa Centrala si de Est (ECE) in privinta perspectivelor, potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW si grupul austriac Erste, citat de Mediafax.

Indicele ZEW privind asteptarile analistilor pentru economia Romaniei a crescut cu 3,6 puncte, la 33,4 puncte.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele a castigat 8,3 puncte, avansand la 24,5 puncte. Romania a fost devansata de Croatia, Cehia si Polonia, pentru care perceptia expertilor s-a imbunatatit usor, la 41 de puncte, 37,3 puncte si 37,5 puncte.

In urma Romaniei s-au plasat Austria, cu 29 puncte (-19,6), Ungaria, cu 32,5 puncte (+11,1), Slovacia cu 31,6 puncte (+6) si Turcia cu 24,5 puncte (-8,8).

In timp ce expertii sunt optimisti in privinta perspectivelor economiei romanesti pentru un orizont de sase luni, perceptia privind situatia actuala s-a imbunatatit cu 12,2 puncte, dar ramane negativa si printre cele mai slabe din regiune, cu un scor de -37,8 puncte.

Romania este pe penultimul loc in ECE in privinta situatiei curente, ultima clasata fiind Ungaria, cu -38 puncte. La nivelul ECE, indicele situatiei economice curente a scazut cu 1,6 puncte, la 18,4 puncte.

Pe langa Ungaria si Romania, doar Croatia mai este evaluata negativ, la -15,4 de puncte, dupa o imbunatatire de 9,7 puncte fata de luna trecuta.

In cea mai buna stare se gaseste economia Poloniei, cu 45 de puncte. Sondajul, la care au participat 80 de experti financiari, include din Europa Centrala si de Est Austria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.

Perspectivele la sase luni ale bursei de la Bucuresti s-au inrautatit, potrivit studiului, indicatorul privind evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, fiind in scadere cu 36,2 puncte, pana la 21,9 puncte.

Asteptari mai mici sunt in cazul CROBEX Croatia (19,4 puncte), BUX Ungaria (21,7 puncte) si SAX Slovacia (14,8 puncte).

Analistii au revizuit in scadere puternica, cu peste 35 de puncte, estimarile privind perspectivele indicilor bursieri din regiune. Totodata, indicatorul evolutiei leului in raport cu euro in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit cu 2,7 puncte, la 15,2 puncte.

Perspective mai bune au zlotul polonez (43,9 puncte), kuna croata (36,1 puncte) si coroana ceha (22,7 puncte). Asteptari mai slabe exista in privinta lirei turcesti (14,9 puncte) si forintului ungar (-4,7 puncte). 

#perspective economice, #evolutia economiei, #economia romaneasca , #Romania