Pe cine sperie aderarea Romaniei la Schengen

Marti, 14 Iunie 2011, ora 23:30
1126 citiri
Pe cine sperie aderarea Romaniei la Schengen

Extinderea frontierei spatiului Schengen prin aderarea la termen a Bulgariei si Romaniei este susceptibila sa incurajeze imigratia ilegala pe la frontiera greco-turca, a apreciat marti un oficial Europol, la Sofia. 

"Accesul posibil al Romaniei si Bulgariei la zona Schengen (...) risca sa creasca presiunea asupra frontierei greco-turce, iar coasta bulgara la Marea Neagra risca sa devina o tinta a imigratiei ilegale", a apreciat Jean-Dominique Nollet, comandantul Unitatii de Analize din cadrul Europol, intr-o conferinta de presa pe tema extinderii Schengen, potrivit Mediafax.

Pe viitor, gruparile infractionale albanofone, turce si provenind din fosta Uniune Sovietica "ar putea exploata aderarea Bulgariei si Romaniei (la Schengen), dar si eliminarea obligativitatii vizelor pentru tari din Balcanii Occidentali".

Viitoarea eliminare a obligativitatii vizelor Schengen, luata in considerare pentru cetatenii Ucrainei si Republici Moldova, risca, de asemenea, sa faciliteze activitatile infractionale, potrivit lui Nollet.

Dintre toate centrele de activitate infractionala organizata din Europa, tocmai regiunea Balcanilor a cunoscut "cea mai mare expansiune in ultimii ani", in materie de trafic de droguri, contrabanda si trafic cu fiinte umane, potrivit unui raport recent al Europol.

Aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen "nu trebuie sa sperie pe nimeni", a subliniat reprezentantul Europol, insistand, totodata, asupra necesitatii de a se lua "masuri adecvate" dinainte.

Intrarea eventuala a Sofiei si Bucurestiului in Schengen trebuie sa permita libera circulatie a persoanelor, intre Balcani si marea majoritate a tarilor europene.

Anumite state, intre care Olanda, Franta si Germania, si-au exprimat, insa, rezervele, iar o aderare rapida a celor doua tari pare compromisa. Pentru integrarea oricarui membru nou este necesara unanimitatea tuturor celor 26 de membri ai spatiului Schengen. 

#aderare romania schengen, #schengen, #romania, #bulgaria , #Romania