PE cere monitorizarea mai riguroasa a luptei anticoruptie din Romania

Joi, 06 Mai 2010, ora 00:13
1264 citiri
PE cere monitorizarea mai riguroasa a luptei anticoruptie din Romania

Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene sa monitorizeze mai riguros justitia si lupta anticoruptie din Romania si Bulgaria - introducand eventual un sistem de tip semafor care sa indice clar progresele obtinute - si sa includa comentariile OLAF in viitoarele rapoarte, informeaza Newsin.

In sectiunea dedicata Romaniei si Bulgariei din raportul elaborat de eurodeputatul polonez Bogus?aw Liberadzki (S&D) se arata ca Parlamentul "este preocupat de deficientele inregistrate in gestionarea fondurilor de preaderare de catre autoritatile nationale din Bulgaria si Romania".

Pentru a urmari mai bine cum sunt cheltuiti banii contribuabililor europeni, deputatii solicita Comisiei sa continue sa monitorizeze indeaproape sistemele juridic si administrativ ale acestor state membre si sa puna in aplicare planurile de actiune convenite, iar OLAF ar trebui, de asemenea, sa mentina in continuare sprijinul pe care il acorda acestor state membre in indeplinirea obligatiilor lor privind protectia intereselor financiare ale Uniunii.

Aceste rapoarte trebuie "sa indice in mod clar progresele din domeniile-cheie de combatere a fraudei si coruptiei".

Deputatii reitereaza solicitarea de a dispune de un sistem de semnalizare (rosu, galben, verde), bazat pe indicatori specifici (cantitativi si calitativi ai masurilor juridice si administrative adoptate pentru a preveni, descuraja si pedepsi frauda si coruptia), pentru a avea o imagine clara a evolutiei sistemelor existente in acele tari.

In continuare, ei "isi exprima uimirea fata de faptul ca OLAF nu a fost intotdeauna consultat in elaborarea rapoartelor; solicita Comisiei sa includa comentariile OLAF in urmatoarele rapoarte privind progresele inregistrate".

Pe de alta parte, europarlamentarii saluta masurile puse in aplicare de catre Comisie, inclusiv intreruperea platilor, monitorizarea atenta si cooperarea cu cele doua state membre, toate acestea conducand la o "imbunatatire semnificativa a situatiei".

Raportul noteaza astfel suspendarea de catre Comisie, in iulie 2008, a platilor destinate Romaniei in cadrul Programului SAPARD, ca urmare a deficientelor si neregulilor identificate de serviciile sale si saluta planul de actiune prezentat de Romania pentru solutionarea acestor deficiente, care i-a permis Comisiei sa anuleze suspendarea platilor in iulie 2009.

Desi saluta "informatiile actualizate" primite de la Comisie privind stadiul executiei fondurilor UE in Bulgaria si Romania, raportul arata ca exista inca "incoerente si neregularitati in rapoartele prezentate privind progresele inregistrate (...)", iar "eforturile sale (ale Comisiei) de a evalua progresele realizate in sistemul administrativ si judiciar sunt zadarnicite de modelele actuale ale rapoartelor privind progresele inregistrate".

Aceste comentarii sunt incluse in raportul eurodeputatului socialist polonez referitor la descarcarea de gestiune pentru Comisia Europeana. Raportul a fost adoptat cu 520 voturi pentru, 68 impotriva si 34 de abtineri.

Practic, prin acest vot, eurodeputatii si-au dat girul pentru modul in care Comisia Europeana a gestionat cheltuielile in 2008. Parlamentul European a votat miercuri aprobarea descarcarii de gestiune pentru 2008 pentru aproape toate institutiile si agentiile UE.

Deputatii vor lua peste doua saptamani decizia cu privire la descarcarea de gestiune pentru Consiliu din cauza negocierilor in curs. In urma presiunii din partea deputatilor, a fost lansat un dialog la nivel inalt cu Consiliu, cu scopul de a obtine un vot favorabil in mai, la Strasbourg.

Ei au amanat pana in octombrie descarcarea de gestiune pentru Colegiul European de Politie din cauza unor neregularitati financiare. Din cauza negocierilor cu Consiliu, deputatii au decis amanarea supunerii la vot a descarcarii de gestiune pentru exercitiul bugetar din 2008 al Consiliului pana la urmatoarea sesiune plenara din 17-20 mai.

Presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek si premierul spaniol Jose Luis Zapatero au lansat miercuri dialogul la nivel inalt.

Chiar daca primul vot al procedurii de descarcare ar trebui in mod normal sa aiba loc pana la 15 mai, deputatii au decis amanarea votului, cu speranta ca negocierile vor conduce la un bun rezultat. "As dori sa dam o ultima sansa Consiliului pentru a pregati toate documentele necesare pentru descarcarea de gestiune", a declarat raportorul Ryszard Czarnecki. In ceea ce priveste bugetul Comisiei Europene, care gestioneaza cea mai mare parte a bugetului UE, Parlamentul a decis acordarea descarcarii de gestiune.

Deputatii au salutat imbunatatirile din ultimii ani, de exemplu marja de eroare pentru agricultura a fost, in 2008, pentru prima oara, sub 2%.

In capitolul referitor la Politica Agricola Comuna se "ia act cu ingrijorare de diferenta importanta intre statele membre in ceea ce priveste ratele de eroare constatate la fata locului in punerea in aplicare a ajutoarelor pe suprafata (0,20% in Franta, 0,24% in Regatul Unit, 0,3% in Germania, 3,70% in Grecia, 12,57% in Romania si aproximativ 6% in Bulgaria) si insista asupra necesitatii de a nu periclita credibilitatea globala a sistemului".

Totodata, se solicita "adoptarea de masuri urgente, bine directionate, care sa aiba drept rezultat atat descarcarea administrativa pentru statele membre cu nivelul cel mai inalt de performanta, cat si contramasuri eficiente". Problema generala legata de controlul fondurilor UE se afla la statele membre, care utilizeaza 80% din bugetul UE.

Majoritatea statelor membre nu elaboreaza declaratii de management national, dupa cum a solicitat Parlamentul in repetate randuri, se arata in raport.

Deputatii doresc mai multa transparenta in cadrul Comisiei Europene, ca de exemplu informatii publice despre membrii care se afla in diferite grupuri de experti si de lucru, crearea unui registru public al ONG-urilor care primesc fonduri UE si un cod de conduita revizuit.

Parlamentul a recomandat cu 535 voturi pentru, 73 impotriva si 29 abtineri presedintelui PE descarcarea de gestiune pentru implementarea bugetului PE pentru 2008.

Deputatii isi exprima satisfactia fata de "dezvoltarile foarte pozitive in ceea ce priveste managementul financiar al PE", precum noul statut al deputatilor si al asistentilor.

Deputatii au mai adoptat in acest an diferite recomandari pentru imbunatatirea transparentei si a eficientei sistemului de control intern al bugetului UE, dar au respins propunerile din partea grupului Verzilor si GUE/NGL care au criticat sistemul de control intern.

In vederea imbunatatirii sistemului de control, deputatii solicita o dezbatere anuala intre secretarul general si Comisia pentru control bugetar, cursuri de formare specializate in domeniul achizitiilor publice si un raport anual al activitatilor managerului de risc.

Raportul referitor la descarcarea de gestiune pentru executia bugetului general al Uniunii Europene aferent exercitiului financiar 2008, sectiunea I - Parlamentul European - a fost elaborat de catre deputatul belgian Bart Staes (grupul Verzilor).

Singura agentie UE careia nu i s-a acordat descarcarea de gestiune a fost Colegiul European de Politie din Bradham (Marea Britanie). Deputatii au prezentat o lista a problemelor ce trebuie solutionate cat mai curand posibil.

De exemplu, Colegiul nu a respectat regulile privind achizitiile publice. In plus, oficiul antifrauda OLAF investigheaza in prezent daca telefoanele mobile, autovehiculele si mobila Colegiului nu au fost utilizate pentru scopuri private.

Pentru a dispune de un control bugetar mai bun al Colegiului, deputatii au elaborat un plan de actiune care va fi implementat de directorul colegiului pana la sfarsitul lunii iunie. Tuturor celorlalte agentii europene li s-a oferit descarcarea de gestiune pentru exercitiul bugetar din 2008.

Veronique Mathieu (PPE, FR) a fost responsabila pentru toate rapoartele care trateaza agentiile europene. Parlamentul a acordat de asemenea descarcarea de gestiune pentru urmatoarele institutii prin vot liber (ridicarea mainii): al 7-lea, al 8-lea, al 9-lea, al10-lea Fond european pentru dezvoltare; Curtea de Justitie; Comitetul Economic si Social; Comitetul Regiunilor; Ombudsmanul European; Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor.

Descarcarea este decizia prin care Parlamentul European inchide "un ciclu bugetar". El hotaraste daca acorda descarcarea pe baza unui raport al Curtii de Conturi si a recomandarilor Consiliului. Scopul este de a verifica daca fondurile au fost corect cheltuite si de a identifica exact veniturile si cheltuielile anuale.

Descarcarea de gestiune reprezinta aspectul politic al controlului bugetar. Aceasta elibereaza institutia implicata de responsabilitatea sa privind gestionarea unui buget anume, marcand sfarsitul exercitiului bugetar respectiv. Procedura poate avea trei rezultate posibile: acordarea, amanarea sau refuzul descarcarii de gestiune. 

#pe, #monitorizare, #lupta, #anticoruptie , #Romania