OUG 50 este constitutionala

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 13:15
2133 citiri
OUG 50 este constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, marti, sesizarea depusa de PNL impotriva Legii de aprobare a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, astfel ca actul normativ urmeaza sa fie transmis spre promulgare, informeaza NewsIn.

PNL a sesizat pe 23 decembrie Curtea Constitutionala cu privire la Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, invocand si principii ale CEDO care ar fi incalcate.

Liberalii considera ca legea este, in integralitatea ei, neconstitutionala.

"In conditiile in care amendamentul pentru modificarea articolului 95 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost depus doar la Camera Deputatilor si nu a fost depus si la Senat, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege se afla in albia neconstitutionalitatii, intrucat se incalca principiul bicameralismului, statuat in art. 61 alin. (2) coroborat cu art. 75 din Constitutie.

Pentru a intruni conditiile de constitutionalitate, acest amendament ar fi trebuit depus si la Senat, pentru ca aceasta Camera sa aiba dreptul sa se pronunte asupra acestuia, aspect degajat din jurisprudenta Curtii Constitutionale, recte Decizia Curtii Constitutionale nr. 472/2008, Decizia Curtii Constitutionale nr. 1093/2008, Decizia Curtii Constitutionale nr. 710/2009", se arata in documentul depus la CCR.

In continuare, liberalii contesta si fondul prevederilor acestui amendament.

"Printre amendamentele adoptate de plenul Camerei Deputatilor se numara si amendamentul de modificare a art. 95 din OUG nr. 50/2010 care a fost adoptat avand urmatorul continut: 'Prevederile ordonantei de urgenta nr. 50/2010 nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 371 si art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, a dispozitiilor art. 50-55, art. 56 lin.(2), art. 57 alin.(1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta'.

Amendamentul mentionat, in forma in care a fost adoptat de Comisia pentru buget, finante si banci, incalca mai multe articole din Constitutie, precum si principii consacrate de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene", considera PNL.

In opinia liberalilor, amendamentul adoptat de Comisie incalca articolele 11 si 20 din Constitutie, prin raportare la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si articolul 148 alin.(2) si (4) din Constitutie prin raportare la dispozitiile din tratatele constitutive ale Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii Europene a Uniunii Europene.

 

#contracte, #credit, #curtea constitutionala, #oug 50 , #Romania