Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oficial din Marea Britanie: Nu ne vom confrunta cu un aflux de migranti romani si bulgari

Oficial din Marea Britanie: Nu ne vom confrunta cu un aflux de migranti romani si bulgari


Secretarul de stat britanic pentru Imigratie, Mark Harper, a declarat ca Marea Britanie nu se va confrunta cu un aflux de migranti romani si bulgari, dupa anularea incepand din 2014 a restrictiilor care la sunt impuse, acestia preferand Italia, Spania si Germania, relateaza The Guardian online.

Potrivit publicatiei, in prima evaluare oficiala asupra fluxului probabil de romani si bulgari de dupa anularea restrictiilor impuse pe piata britanica a muncii la 1 ianuarie 2014, Harper a declarat ca, de aceasta data, nu se va repeta situatia de acum zece ani, cand in tara a venit un val de polonezi. El a subliniat ca Guvernul nu este multumit de venirea unor noi migranti, dar a sugerat ca acestia ar putea sa mearga mai degraba in Germania, Italia si Spania

Harper i-a criticat pe conservatori

Harper i-a criticat totodata pe conservatorii care au cerut ca aceste "controale tranzitionale" impuse romanilor si bulgarilor pe o perioada de sapte sa fie extinse dupa 1 ianuarie. "Pur si simplu nu este posibil din punct de vedere legal", a declarat el intr-o conferinta de presa la sediul Ministerului de Interne.

Oficialul a catalogat drept "o prostie" incercarea de a prezice numarul de persoane care ar putea sa vina in M.Britanie. Fostul ministru britanic de Interne a declarat saptamana trecuta, a adaugat Harper, ca a fost comisa o "greseala spectaculoasa" in 2004, cand estimari academice sugerau ca in tara, la vremea respectiva, ar fi urmat sa vina doar 15.000 de polonezi si est-europeni. Secretarul a subliniat ca nu intentioneaza sa comita o asemenea greseala acum.

"Este o diferenta mare fata de (situatia din) 2004, cand eram singura tara importanta care nu avea controale tranzitionale, iar toate celelalte tari mari aveau. Oricine a vrut sa munceasca legal aici a venit in Marea Britanie", a spus secretarul de stat.

Harper a adaugat ca alte opt tari (Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Franta) anuleaza de asemenea aceste masuri la 1 ianuarie si ca, in tari ca Italia si Spania, exista deja comunitati importante de romani si bulgari. Peste trei milioane de romani au plecat la munca in strainatate de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana (UE) pe 1 ianuarie 2007, marea majoritate in Spania, care le-a deschis deja piata muncii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 856 ori
Citeste mai multe despremigranti romani romani Marea Britanie