Nemultumire fata de criticarea colectivitatii romane

Vineri, 30 Martie 2007, ora 07:10
965 citiri

"Nu trebuie sa politizam viata oamenilor de afaceri, nici a asociatiilor culturale, nici a comunitatii romane, care este la fel de ampla si de diferita ca si cetatenii care traiesc in Castellon. Este cu totul altceva cand cineva militeaza liber".

Asa si-a explicat presedintele Asociatiei Antreprenorilor Romani din Castellon (AERO), Ionel Scofan, nemultumirea fata de comunicatul semnat de asociatiile romane din Castellon si din zona, text foarte critic la adresa Subprefecturii din Castellon, care include calificative de ineficienta si acuzatii la adresa functionarilor care se ocupa de imigranti.

"Nu ni se pare corect ca cineva, care nu stim cine este, sa foloseasca partizan colectivitatea", presedintele Uniunii Culturale Romane din Castellon, Sorin Simion, care nu dezminte faptul ca sunt cozi la ghisee dar afirma
ca "termenii folositi in acest comunicat nu sunt apreciati de asociatia pe care el o reprezinta".

Presedintele Centrului Roman din Castellon, Cristian Georgescu, spune ca este adevarat ca exista cozi, dar nu este de acord cu tonul comunicatului.
Documentul pune in evidenta ca, odata cu intrarea Romaniei in UE, numerosi romani apeleaza la Oficiul pentru Straini pentru a solicita un numar de identificare pentru straini, care sa le permita obtinerea a posteriori a actului de rezidenta comunitara. Alaturi de acestia, sunt numerosi romanii care solicita reinnoirea permisului sau o simpla informatie. Si adauga ca reprezentantii colectivitatilor romanesti deplang felul in care ii trateaza functionarii acestui oficiu.

Reprezentantul antreprenorilor romani Ionel Scrofan pledeaza pentru dialogul cu institutiile, "in loc de a emite comunicate indoielnice" si sugereaza sa se stabileasca liste de programare pentru a evita ca unii romani sa o ia inaintea altora la rand.
Aceste cozi se datoreaza faptului ca s-a suprapus perioada de reinnoire a permisului, valabil pentru doi ani de sedere si munca, in urma reglementarii efectuate de PSOE in 2004, cu cererile cetatenilor romani care solicita Numarul de Identificare European.

Rador