Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Negocierile de aderare a Romaniei la Spatiul Economic European s-au incheiat

Negocierile de aderare a Romaniei la Spatiul Economic European s-au incheiat

Negocierile privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Economic European (SEE), incepute in iulie 2006, s-au incheiat, joi, la Bruxelles, dupa patru runde de convorbiri, prin semnarea a ceea ce, in termeni tehnici, se numeste 'minuta negocierilor', deci principalele elemente ale viitorului acord. Etapa urmatoare va consta in parafarea acordului, urmand ca semnarea acestuia sa aiba loc, probabil, in vara acestui an.

Acordul ar fi trebuit sa intre in vigoare simultan cu Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, dar, 'din cauza unor probleme interne nu a fost posibil', a explicat, pentru Rompres, Mathias Brinkmann, sef de unitate in cadrul Directiei Generale Relatii Externe a Comisiei Europene. Participant la negocieri, din partea Comisiei Europene, el s-a referit la schimbarea de guvern din Norvegia.

'Negocierea a fost mai complexa decat ne-am asteptat din cauza unor elemente sensibile care tin de aspecte financiare, de comertul cu produse agricole si piscicole', a precizat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Alice Bitu, care a condus delegatia tarii noastre la aceste tratative.

'Am insistat pe principiul tratamentului egal al noilor tari membre - cele zece care au aderat la UE in 2004, plus Romania si Bulgaria - si suntem foarte multumiti ca am finalizat toate punctele esentiale', a mai spus oficialul european, subliniind ca acordul va fi de tip 'win-win', deci favorabil pentru toate partile.

'In baza celor convenite, Romania va primi aproximativ 99 de milioane de euro pana in aprilie 2009, cand acordul expira', a detaliat Alice Bitu. Ea a precizat, totodata, ca 'exista un acord de principiu intre parti conform caruia, oricand intra in vigoare acordul, prevederile acestuia se aplica de la 1 ianuarie 2007', ceea ce inseamna ca amanarea de aproape jumatate de an in semnarea documentului nu va afecta fondurile alocate.

'Sumele vor putea fi accesate de persoane fizice, precum si de entitati publice si private si vor veni in baza a doua mecanisme financiare, pentru proiecte aprobate de parti. Evident, ar fi de dorit ca proiectele sa fie realizate in cooperare cu cele trei tari din SEE care nu fac parte din UE, pentru ca au o anumita expertiza in domeniile negociate', a mai spus Alice Bitu.

Proiectele finantate in baza acestui acord trebuie sa vizeze protectia mediului, promovarea dezvoltarii durabile, eficienta energetica, cu accent pe energiile regenerabile, dezvoltarea resurselor umane, sanatatea si cultura.

Acordul va ramane in vigoare pana in aprilie 2009, cand va avea loc o renegociere a intregului mecanism, de ansamblu, la nivelul intregii Uniuni Europene.

Spatiul Economic European /SEE/, infiintat in 1994, este o zona de libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor intre statele membre ale UE si trei dintre membrii Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS): Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Negocierile de aderare a Romaniei si Bulgariei la SEE s-au dus intre cele doua tari si Comisia Europeana, pe de o parte, si Islanda, Liechtenstein si Norvegia, pe de alta.

Principalele avantaje ce deriva pentru tara noastra in urma negocierilor incheiate azi constau in faptul ca sunt mentinute toate perioadele de tranzitie obtinute de Romania in cursul negocierilor de aderare la UE, se pastreaza si consolideaza regimul comercial preferential anterior /cu accent pe domeniul produselor piscicole/, iar persoanele fizice si juridice au posibilitatea de a-si desfasura activitatea in tarile AELS/ SEE intr-un cadru reglementat similar celui comunitar.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 944 ori