Moody's va atribui din nou ratinguri Republicii Moldova

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:18
988 citiri
Moody's va atribui din nou ratinguri Republicii Moldova

Republica Moldova a reinnoit colaborarea cu agentia de rating Moody's, iar expertii agentiei vor efectua in scurta vreme o misiune de evaluare in urma careia vor atribui calificative Republicii Moldova, a anuntat Jurnal.md, citat de NewsIn.

Astfel, un contract in vederea prestarii serviciilor de evaluare a ratingului tarii a fost semnat intre agentie si Ministerul de Finante.

Moody's isi retrasese ratingurile din Republica Moldova in octombrie 2009, din lipsa unor informatii suficiente pentru a mentine calificativele tarii.

La momentul retragerii, Republica Moldova avea ratingul "B3".

Ulterior, in decembrie, alta mare agentie de evaluare financiara, Fitch, anuntase ca nu va mai acorda ratinguri Republicii Moldova, dupa ce a confirmat ultimele calificative atribuite vecinului de la est al Romaniei.

"Fitch nu va mai acorda rating sau acoperire analitica pentru acest emitent", se spunea in scurtul comunicat al agentiei de rating.

Agentia confirma, totusi, ultimele calificative atribuite Republicii Moldova: 'B-' pentru imprumuturi in valuta pe termen lung, 'B' pentru cele in moneda nationala - ambele cu perspectiva stabila - si 'B' pentru credite in valuta pe termen scurt, precum si plafonul de tara 'B-'.

Calificativele sunt foarte scazute, din categoria "junk", fiind cu cateva trepte sub nivelul minim pentru recomandare de investitii (BBB-).

"Ratingul Moldovei pentru imprumuturi in valuta straina pe termen lung, de 'B-', reflecta riscurile de finantare externa si slabiciunile structurale ale economiei, precum si incertitudinea prelungita privind situatia politica interna", se preciza in comunicat. 

#moodys, # rating, # republica, # moldova , #Romania