Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moldovenii pretind ca vinul exportat in Romania nu era "defect"

Moldovenii pretind ca vinul exportat in Romania nu era "defect"

Combinatul de vinuri Cricova SA dezminte acuzatiile aduse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania (ANPC) de a fi exportat pe piata romana vin alb sec "Aligote" cu abateri de la calitate.

In urma cu doua zile, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania a publicat pe site-ul sau rezultatele unui control privind indeplinirea unor criterii de calitate de catre operatorii economici cu activitati in vinificatie, in cadrul caruia au fost verificati 477 operatori economici.

Pe lista companiilor depistate cu abateri de calitate figureaza doua companii din Republica Moldova - Combinatul de vinuri Cricova SA si Asconi SRL. Potrivit ANPC, vinul alb sec "Aligote" exportat de compania Cricova nu se incadreaza in continutul de extract sec impus.

Combinatul de vinuri Cricova este o companie cu renume si traditie, care produce vinuri de calitate inalta, spune in replica directorul adjunct al Cricova SA, Antonina Sova. Potrivit ei, problema consta in faptul ca parametrii calitativi la produsele vinicole prevazuti in legislatia romaneasca difera de cei reglementati de legile Republica Moldova.

Legislatia moldoveneasca stabileste la vinurile albe seci "Aligote" un continut de extract sec de minim 16 grame per litru, plus-minus 1 gram, in timp ce legislatia romaneasca impune pentru aceasta categorie de vinuri un continut de extract sec de minim 18 grame per litru.

Probleme la calitatea vinurilor importate din Republica Moldova au semnalat si organele de control al calitatii din Federatia Rusa, constatare in urma careia exporturile de vin moldovenesc pe piata ruseasca, unde era livrat 80% din vinul produs in Republica Moldova, au fost complet blocate in martie 2006.

Aceste exporturi au fost reluate recent, iar pierderile sunt evaluate de vinificatorii moldoveni la 200 de milioane de dolari. Analistii independenti sustin ca, de fapt, cauza reala a blocarii exporturilor de vinuri in Rusia ar fi fost relatiile tensionate dintre Chisinau si Moscova si introducerea de catre autoritatile moldovene a unor masuri de control la frontiera cu Ucraina, ceea ce a blocat fluxurile de contrabanda din Transnistria.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1101 ori