Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marea Britanie vrea sa pastreze restrictiile aplicate romanilor pe piata fortei de munca

Marea Britanie vrea sa pastreze restrictiile aplicate romanilor pe piata fortei de munca
Ministerul britanic de Interne considera ca restrictiile impuse pe piata muncii Romaniei si Bulgariei, analizate in prezent pentru o eventuala anulare spre sfarsitul anului, ar trebui mentinute pentru cel putin inca un an, informeaza saptamanalul britanic The Observer in editia electronica.Numarul romanilor si bulgarilor care ar merge in Marea Britanie pentru a-si cauta un loc de munca, in cazul in care actualele restrictii ar fi ridicate, este estimat la intre 40.000 si 300.000. Ministerul britanic de Interne (Home Office) crede ca sosirea unui numar atat de mare de imigranti ar solicita si mai mult serviciile publice.

Temerile Ministerului de Interne sunt accentuate de faptul ca estimarile anterioare ale fenomenului s-au dovedit nerealist de mici fata de ceea ce s-a intamplat. In 2005, 400.000 de imigranti au sosit in Marea Britanie, majoritatea din Europa de Est, in timp ce guvernul nu astepta decat 185.000. Pe de alta parte, autoritatile locale din mai multe regiuni spun ca nici ultimele cifre oficiale nu reflecta adevaratul aflux de imigranti.

Un nou sistem de admitere a imigrantilor bazat pe puncte va fi introdus din aprilie, iar Ministerul de Interne doreste ca acesta sa fie in vigoare inainte de a decide ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari. Marea Britanie este obligata sa isi deschida complet piata muncii pentru cele doua noi tari membre cel mai tarziu in 2012.

Evaluarea Ministerului britanic de Interne este contrara celei a Ministerului de Externe, Foreign Office, care conduce apelurile pentru ridicarea restrictiilor. Dezacordul ilustreaza diviziunile din cadrul guvernului cu privire la cea mai buna modalitate de a aborda migratia economica.

Surse guvernamentale spun ca Ministerul de Externe a pregatit un document care sustine ca mentinerea restrictiilornu este in interesul Marii Britanii si ca acestea trebuie ridicate. Foreign Office afirma ca numarul romanilor si bulgarilor care vor merge in Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor va fi mic, majoritatea imigrantilor din aceste tari alegand Grecia, Italia si Spania.

Pe de alta parte, mentinerea restrictiilor nu va face decat sa ii forteze pe cei care vin sa lucreze la negru, ceea ce va conduce la exploatarea lor si la pierderea impozitelor pe salariile lor.

Viziunea Ministerului de Externe este impartasita de numerosi experti. "Cerem guvernului sa deschida complet piata muncii", spune Jill Rutter de la Institutul de Cercetare a Politicilor Publice. "Studiile arata ca retelele sociale sunt cele care aduc imigranti aici. Numarul romanilor si bulgarilor din Marea Britanie este atat de mic, incat nu exista retele sociale care sa ii atraga", spune ea.

Marea Britanie a impus anul trecut restrictii cetatenilor romani si bulgari care voiau sa munceasca in aceasta tara. Ministerul de Interne a promis ca va reexamina anual restrictiile, cu posibilitatea de a le ridica la sfarsitul lui 2007.

Recomandarea Ministerului de Interne de a mentine restrictiile va starni probabil criticile guvernelor roman si bulgar, care se plang ca tarile lor sunt tratate ca membre UE de categoria a doua, comenteaza The Observer.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1395 ori