Mai mult de jumatate dintre romani nu fac economii

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 13:24
1320 citiri
Mai mult de jumatate dintre romani nu fac economii

Peste jumatate dintre romani nu economisesc, iar suma medie economisita lunar de restul populatiei se situeaza intre 51 si 100 lei, persoanele cu venituri peste 2.500 lei lunar avand cea mai mare inclinatie spre ecomisire, arata un studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.

Astfel, doar 47,6% dintre romani reusesc sa economiseasca, in timp ce 50,4% dintre respondenti au declarat ca nu reusesc sau nu au incercat niciodata sa puna bani deoparte.

Cea mai mare probabilitate de a economisi s-a inregistrat, conform sondajului FNGDB, in cazul gospodariilor care au venituri de peste 2.500 lei.

In acelasi timp, probabilitatea de a economisi este cu 7,3 puncte procentuale mai scazuta pentru gospodariile conduse de o femeie.

De asemenea, probabilitatea de a economisi este mai ridicata pentru familiile care locuiesc in Bucuresti, datorita oportunitatilor de investitie mai ridicate, mai arata studiul.

Aproape 68% dintre respondenti au declarat ca prefera sa faca economii in moneda nationala, acestia avand, in general, venituri mai mici.

Inclinatia spre economisirea in lei este mai pronuntata in cazul celor cu studii reduse. De asemenea, preferinta de a economisi in lei creste odata cu inaintarea in varsta, conform aceluiasi studiu.

In acelasi timp 16,8% dintre cei chestionati au aratat ca prefera economiile in valuta, aceasta inclinatie fiind mai pronuntata in randul celor cu studii superioare.

Totodata, preferinta pentru constituirea de depozite in valuta se reduce odata cu inaintarea in varsta.

In ce priveste modalitatea de economisire, romanii aleg o anumita banca in primul rand in functie de nivelul dobanzilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #bani, #economii, #monede , #Romania