Locuitorii spatiului Schengen pot sa intre in Romania fara viza de scurta sedere

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:57
2998 citiri
Locuitorii spatiului Schengen pot sa intre in Romania fara viza de scurta sedere

Posesorii de vize uniforme, vize de lunga sedere si permise de sedere emise de state membre ale Spatiului Schengen nu vor mai fi supusi obligativitatii vizei de scurta sedere pentru a intra pe teritoriul Romaniei, incepand de sambata, informeaza Inspectoratul General pentru Imigrari.

Sambata intra in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 109/2013 pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 17 decembrie 2013, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Noile prevederi creeaza cadrul juridic necesar acordarii unor facilitati la intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini, titulari ai unor documente eliberate de catre state membre Schengen.

Astfel, posesorii unor vize uniforme, ai unor vize de lunga sedere sau ai permiselor de sedere emise de state membre ale Spatiului Schengen nu vor mai fi supusi obligativitatii vizei de scurta sedere pentru a intra pe teritoriul Romaniei, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi ca caror durata sa nu depaseasca 90 de zile in cursul oricarei perioade de 180 de zile.

Pentru ca titularii documentelor sus-mentionate sa poata beneficia de aceasta facilitate este necesar ca numarul de intrarilor si durata sederii autorizate sa nu fi fost epuizate.

Totodata, dreptul de sedere al cetateanului strain pe teritoriul Romaniei nu poate depasi dreptul de sedere conferit prin vizele sau permisele de sedere acordate de statele membre Schengen.

Prin intermediul acestor modificari se preconizeaza o crestere a afluxului de cetateni proveniti din state terte fata de Uniunea Europeana care calatoresc in Romania in principal in scop turistic sau in interes de afaceri, precum si o diminuare a numarului cererilor de viza depuse la misiunile diplomatice si oficiile consulare romane din strainatate, se mai arata in comunicat.

#permise state Schengen, #viza scurta sedere, #vize romani SUA , #Romania