Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leonard Orban: Alocarile din bugetul UE nu trebuie legate de rata de absorbtie

Leonard Orban: Alocarile din bugetul UE nu trebuie legate de rata de absorbtie


Romania considera 'inacceptabila' orice legatura intre alocarile care vor reveni statelor membre in cadrul viitorului buget al Uniunii Europene (UE) pentru 2014-2020 si rata de absorbtie actuala a fondurilor comunitare, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul afacerilor europene Leonard Orban.


"Noi consideram ca este inacceptabila orice fel de legatura care se face intre alocarile care vor reveni statelor membre si rata de absorbtie actuala a fondurilor UE", a spus Orban, dupa Consiliul Afaceri Generale in care s-au discutat unele aspecte privind cadrul financiar multianual 2014-2020.

Oficialul roman a afirmat "exista un risc real ca, incepand de la nivel tehnic, sa fie impinsa in fata ideea de a se face aceasta legatura'' intre rata de absorbtie si alocarile viitoare, nu doar pentru Romania. "Inclusiv tari care sprijina alocari prin politica de coeziune ar marsa la aceasta idee - de a face aceasta legatura. O propunere tehnica a fost facuta de Olanda deja. Este discutata la nivel de grup tehnic. Am transmis foarte clar ca noi suntem impotriva acestei chestiuni. Ma astept ca aceste propuneri sa fie repetate pe diferite niveluri in negocierile privind viitorul buget", a mai declarat Orban.

Ministrul a mai subliniat ca Romania nu are 'foarte multe state aliate' in opozitia fata de ideea de a se face aceasta legatura. "Sunt state din grupul care sprijina politica de coeziune care mai degraba ar sprijini aceasta idee. De ce o sprijina? Pentru ca sunt nemultumite de ce sume le vor reveni plecand de la propunerea Comisiei Europene" de buget, a spus ministrul afacerilor europene.

Unul din argumentele cu care Romania isi sustine pozitia este acela ca rata de absorbtie 'este o fotografie la un anumit moment' si 'poate evolua repede sau relativ repede'. "Ceea ce consemnam astazi poate sa nu mai fie in vigoare peste cateva luni de zile", a subliniat Orban, care a reiterat ca, de la infiintarea ministerului pe care il conduce, rata de absorbtie in cadrul politicii de coeziune s-a dublat, de la 3,7% la 7,4%, obiectivul fiind de a se ajunge la 20% pana la sfarsitul anului.

Un al doilea argument este acela ca Romania si Bulgaria au inceput ultimele sa utilizeze fonduri comunitare de postaderare. "Intre timp am capatat experienta. Sunt anumite lucruri pe care le-am identificat si care stim ca trebuie sa fie corectate. Unele le putem corecta acum. Altele nu le vom putea corecta decat pe orizontul 2014-2020", cum ar fi modul de coordonare a intregului proces, a explicat ministrul.

Consiliul Afaceri Generale a dezbatut luni unele aspecte specifice ale viitorului cadru financiar multianual al UE (2014-2020), precum cresterea economica bazata pe cunoastere, securitatea si cetatenia. Din discutii au fost excluse subiecte mai sensibile, precum politica de coeziune si politica agricola comuna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 967 ori