Le Figaro: In Romania, economia subterana este infloritoare, iar coruptia sport national

Luni, 02 August 2004, ora 05:41
1252 citiri

In Romania, economia subterana este infloritoare, iar coruptia este sport national, intalnit la toate nivelurile societatii, comenteaza cotidianul francez Le Figaro intr-un articol intitulat A"Romania intre ras si plansA".Ca exemplu, publicatia prezinta situatia din spitatele autohtone, unde medicamentele lipsesc de cele mai multe ori, iar ingrijirea medicala, desi teoretic gratuita, presupune mici atentii financiare pentru medic.

Cu un bacsis se poate obtine orice si la primarie, la Politie sau la nivel institutional, scriu ziaristii de la Le Figaro. Mai mult, clasa politica este prezentata ca avand o A"bunastare suspectaA", iar partidele politice sunt percepute ca mari cheltuitoare, cheltuieli ce depasesc deseori bugetele alocate.

In ceea ce priveste situatia economica a tarii, Romania este prezentata ca un stat ce A"pune pe fuga investitori strainiA". Sectorul public este considerat excesiv, putin motivat si deficitar, iar administratia publica este o A"sacaialaA". Saracia este, potrivit Le Figaro, prezenta mai peste tot, cu exceptia Bucurestiului, descris ca A"o vitrina inselatoareA" a Romaniei. Orasele din Moldova, Bucovina sau Maramures traiesc inca in ritmul secolului al XIX-lea, iar solutia gasita de romanii de acolo pentru a scapa de saracie este migratia.

State cum sunt Italia, Spania sau Franta devin de multe ori gazde pentru romanii disperati sa isi gaseasca o sursa de venit. Nici Bucurestiul nu este lipsit de probleme. Stationarea masinilor creeaza unele dintre cele mai mari cosmaruri. Aceasta intrucat numarul autoturismelor s-a triplat, in conditiile in care parcarile lipsesc. Acelasi bacsis strecurat in buzunarul administratorului te rezolva insa si de acest neajuns.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va aduce, potrivit ziaristilor de la Le Figaro, numai avantaje tarii noastre. Cel mai mult vor suferi romanii din mediul rural, A"ordinea ruralaA" prezenta in momentul de fata urmand a fi A"bulversataA" de rigorile comunitatii europene.