Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lazea (BNR): Romania este o tara normala, la media europeana sau chiar peste medie

Lazea (BNR): Romania este o tara normala, la media europeana sau chiar peste medie


Romania este o tara normala din punct de vedere macroeconomic, la media europeana sau chiar peste medie la unii indicatori, a declarat vineri, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, la o conferinta la Reprezentanta din Romania a Comisiei Europene.

"Romania a devenit o tara normala din punct de vedere macroeconomic, ne situam in randul lumii", a spus Lazea, care a prezentat un tabel cu cinci indicatori - PIB, inflatie, somaj, deficit de cont curent si deficit bugetar. "Daca ne comparam atat cu tari dezvoltate din Occident, cat si cu Polonia, Ungaria, Cehia, stam uneori chiar mai bine", a aratat economistul sef al BNR.

Acesta a subliniat ca Romania trebuie sa aiba grija sa nu piarda acest statut de normalitate, pentru ca se castiga cu greu, cu eforturi si se poate pierde intr-o saptamana sau intr-o luna.

Lazea a mai prezentat un "tablou de bord" cu 10 indicatori, altii decat criteriile de la Maastricht pentru zona euro, si a aratat ca Romania indeplinea in 2010 sapte din cei 10 indicatori, iar in 2011 opt indicatori, pe cand state ca Spania, Irlanda, Cipru, Portugalia indeplinesc doar patru din acesti indicatori.

Economistul sef al BNR, care a precizat ca aceste opinii sunt personale si nu angajeaza Banca Centrala, s-a referit si la pactul fiscal care se discuta la nivelul UE si a apreciat ca cine are nevoie de ajutor pe partea de datorii trebuie sa cedeze pe partea de suveranitate.

Lazea a dat ca exemplu SUA si a afirmat ca, fara transferuri, state precum California sau New York ar fi falimentare, adaugand insa ca in Europa nu sunt prea multi adepti ai federalizarii fiscale. AGERPRES

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1762 ori