KPMG:Contributiile sociale platite de romani, peste cele din Norvegia si Anglia

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:42
2958 citiri
KPMG:Contributiile sociale platite de romani, peste cele din Norvegia si Anglia

Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cote de contributii sociale cumulate la nivel de angajat si angajator, situandu-se pe locul 18 dintr-un numar de 87 de tari participante la un studiu realizat de KPMG si surclasand tari dezvoltate precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

"Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate sociala romanesc le ofera in comparatie cu aceste tari, pozitia Romaniei in clasament aduce motive de ingrijorare", a declarat intr-un comunicat Daniela Oprescu, Director al echipei de International Executive Services in cadrul KPMG Romania.

Potrivit studiului, Franta are cea mai mare cota de contributii sociale cumulate pentru angajat si angajator, de peste 50%, urmata de Belgia cu 48%. In Romania, nivelul contributiilor sociale pentru conditiile normale de munca este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori.

"Avand in vedere nevoile tot mai mari de infrastructura de securitate sociala, atat prezente cat si viitoare, ne asteptam ca presiunea asupra unor sisteme deja fragile sa continue.

Dat fiind fenomenul de imbatranire a populatiei si faptul ca in multe economii exista inca incertitudinea revenirii din criza, schemele de securitate sociala sunt mai importante acum ca oricand", a spus Oprescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara saptamana trecuta ca reducerea contributiilor sociale reprezinta un risc, insa ar fi cea mai binevenita masura pentru a stimula economia pentru ca munca este supraimpovarata.

In opinia guvernatorului, numarul de contribuabili trebuie sa fie mai mare decat al celor care beneficiaza de impozitele platite, dar in prezent sunt doar putin peste patru milioane de angajati.

Potrivit Madalinei Racovitan, partener in Departamentul de Taxe al KPMG in Romania, persoanele cu venituri mici suporta cote efective de impozitare ridicate, mai ales in comparatie cu nivelurile pe care cetatenii altor state dezvoltate le platesc.

"Romania nu este un caz singular din acest punct de vedere. Exista o dezbatere ampla in Marea Britanie cu privire la cota de impozit de 50% pentru persoanele cu salarii foarte mari, insa se neglijeaza problema mai presanta a cotelor marginale de impozitare de peste 50% pentru multe dintre persoanele cu venituri medii spre mici, ca efect al presiunii impozitului pe venit, a contributiilor sociale obligatorii si anularii unor stimulente fiscale", a spus Racovitan.

Ea incurajeaza Guvernul sa continue politica de reducere a cotelor de contributii sociale, inceputa anul trecut si introducerea plafonarii pentru toate tipurile de contributii sociale la un nivel rezonabil (inclusiv pentru asigurarile sociale de sanatate si de somaj).

"O asemenea masura ar fi de natura sa amelioreze nivelul de conformitate a contribuabililor cu prevederile legislative si, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurari sociale", mai spune Racovitan.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat in luna august ca Guvernul a decis sa amane reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim", deoarece in situatia economica actuala nu isi permite sa adopte o asemenea masura.

#contributii sociale, #romani contributii sociale , #Romania