Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

KATHIMERINI: Romania: companiile producatoare de ceramica si sticlarie, in cadere libera

KATHIMERINI: Romania: companiile producatoare de ceramica si sticlarie, in cadere libera
KATHIMERINI (Grecia) - Companiile producatoare de ceramica si produse din sticla din Romania continua sa fie in "cadere libera", mai ales dupa intrarea pe piata a produselor similare chinezesti si turcesti, a caror consecinta a fost reducerea productiei de catre companiile locale, insa si a profiturilor acestora.

Situatia se anticipeaza ca se va agrava in cursul anului 2008, intrucat, dupa cum a declarat directoarea Uniunii Proprietarilor din Industria Sticlariei si Ceramicii, Maria Danciulescu, vor intra in faliment atelierele si fabricile producatoare de ceramica si articole din sticla. Motivul incetarii activitatii atelierelor si fabricilor din aceasta industrie e - potrivit dnei Danciulescu - cresterea pretului la gazele naturale, care determina majorarea costurilor de productie.

In trecut, Romania era o forta in exportul de ceramica, portelan si produse din sticla, efectuand exporturi in 40 de tari, insa cu trecerea anilor si automatizarea productiei, piata a fost cucerita de produse mai ieftine, reducandu-se productia de articole prelucrate manual.

Dna Danciulescu spune ca romanii prefera sa cumpere articole din sticla turcesti, pentru ca sunt mai ieftine si cateodata pretul acestora e de 100 de ori mai mic decat al celor prelucrate manual. De asemenea, Romania e singura tara din Europa unde nu exista unitati cu echipamente automate de prelucrare a sticlei, aceasta facandu-se manual.

Totalul fondurilor stranse din vanzarea articolelor de sticla si ceramica in 2007, in Romania a ajuns la 300 milioane euro, 83 la suta din exporturi, iar 17 la suta din consumul intern. Dupa 1990, unitatile de producere a articolelor din ceramica si sticla din Romania erau in numar de 450, dar, treptat, au inceput sa se reduca, iar azi sunt doar 200. Cele mai multe din companiile de resort si-au declarat falimentul in 2005 si in 2006, printre care Stipo, Smotera, Portelanul si Stinat.
Cele mai mari companii producatoare de articole de ceramica si sticla din Romania erau in 2007 Stirom Geup (cu o cifra de afaceri de 38 milioane euro), Cesiro (18 milioane euro), Saint Gobain (9 milioane euro) si Apro (4 milioane euro).
Cererea de articole casnice din sticla s-a redus cu 80 la suta, comparativ cu 1989, iar la acelasi nivel s-a mentinut si cererea de geamuri, crescand cu 10 la suta cererea de articole din ceramica.

Romania importa in acest moment pahare din sticla, vaze, portelanuri si articole din cristal. Principalii competitori ai Romaniei sunt China, pentru articolele din portelan, Turcia, pentru articolele din sticla prelucrate industrial, si Polonia, pentru articolele din cristal.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1723 ori