JTI: Tigarile se scumpesc cu 40-50% in 2009

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:18
2998 citiri
JTI: Tigarile se scumpesc cu 40-50% in 2009

Preturile pachetelor de tigari vor creste in acest an cu 40% in cazul sortimentelor premium si cu 45-50% in cazul produselor ieftine, ca urmare a majorarii accizei, potrivit companiei Japan Tobacco International Romania.

"Per total, cresterile de preturi vor fi de 40% la premium si 45-50% la ieftine in acest an", a declarat directorul corporate affairs al JTI Romania, Gilda Lazar, care considera ca, in aceste conditii, contrabanda va depasi 30% din piata, informeaza Mediafax.

Preturile au crescut deja cu 0,3 lei la inceputul lunii, pentru a pregati majorarea accizei, iar, cel mai probabil, in aprilie pachetele de tigari se vor scumpi cu 0,4 lei in cazul sortimentelor premium, ajungand la un pret 7,2 lei pe pachet, conform lui Lazar.

Sortimentele de pe segmentul mediu de pret vor costa 6,6 lei, fata de 6,2 lei in prezent, iar cele ieftine se vor scumpi de la 5,8 lei la 6,3 lei pe pachet.

"In septembrie nu se stie cu cat se vor scumpi, depinde de structura accizei. Tigarile premium vor ajunge la aproximativ opt lei pachetul, iar cele ieftine in jurul a sapte lei. In ianuarie va fi tragic. In functie de structura accizei, se va adauga inca un leu pe pachet", a mai spus Lazar.

Acciza specifica va creste de la 1 aprilie de la 27,31 euro la 35,06 euro/1.000 de tigarete, iar acciza ad valorem va scadea de la 25% la 23% din pretul maxim de vanzare, potrivit unui proiect de ordonanta de guvern, care propune si cresterea accizei totale la 74 euro/1.000 de tigarete in 2010.

Proiectul de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care va intra in vigoare de la 1 aprilie, propune majorarea accizelor la tigarete in doua etape in acest an.

Prima modificare va fi aplicata de la 1 aprilie si va duce la o crestere cu sapte euro a accizei totale, la 57 euro/1.000 de tigarete, iar a doua majorare, tot de sapte euro, va fi introdusa incepand cu 1 septembrie, cand taxa va ajunge la 64 euro/1000 de tigarete.

Acciza va creste la 74 euro/1.000 de tigarete in 2010, prevederea privind ajustarea anuala la data de 1 iulie fiind abrogata. Astfel, majorarea accizei programata pentru anul viitor se va aplica chiar de la 1 ianuarie.

"La asteriscul de la nota de subsol a Anexei 1, Titlul VII - Acciza si alte taxe speciale, se prevede ca, pentru tutun, acciza creste la 1 iulie. Acest asterisc se abroga conform proiectului. Asadar, in trei luni (septembrie- ianuarie), acciza va creste din nou, cu inca zece euro. In total, in noua luni, acciza va creste cu 24 de euro, cu aproape 50% fata de prezent. Va fi o crestere fara precedent", a afirmat Lazar.

In nota de fundamentare, publicata marti, se arata ca modificarea accizelor va duce la cresterea preturilor la
tigari va creste cu aproximativ 22%. Proiectul de ordonanta nu face referire la acciza minima aplicabila de la 1 aprilie, care va ramane, in consecinta, la 91% din valoarea accizei totale.

Lazar a mai spus ca transperenta decizionala in domeniu este minima, proiectul fiind publicat cu mai putin de doua saptamani inainte de intrarea in vigoare.

#acciza, #jti, #pachete, #premium, #tigari , #Romania