Ionescu (Coface): Bancile nu au interes sa scoata active la vanzare pentru ca nu exista piata

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 16:05
1178 citiri
Ionescu (Coface): Bancile nu au interes sa scoata active la vanzare pentru ca nu exista piata

Directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, sustine ca bancile nu au interes sa scoata active la vanzare pentru ca nu exista o piata in acest moment si ar impinge pretul in jos si, de asemenea, ca nu sunt interesate sa mai vanda portofolii de credite neperformante, informeaza NewsIn.

"Bancile nu au niciun interes sa scoata active la vanzare pentru ca nu exista piata. Daca ies acum toti cu proprietatile pe care le au nu fac decat sa impinga pretul in jos, deteriorand si mai mult valoarea activelor detinute", a explicat Ionescu.

De asemenea, directorul general al Coface Romania a mai precizat si ca bancile nu sunt interesate sa vanda portofolii de credite neperformante.

"Nu cred ca bancile vor vinde mai multe credite neperformante. Am vazut o scadere anul trecut semnificativa. Au existat cateva portofolii foarte mari dar, per total, a existat o scadere, cred ca si bancile incearca se le restructureze pe cat posibil. Oricum, fata de anii trecuti s-a imbunatatit viziunea bancilor fata de restructurarea debitorilor, sunt mult mai intelegatori.

Imediat dupa inceputul crizei erau foarte agresivi in a-si recupera banii pentru ca erau speriati, acum vin cu solutii creative", a mai spus Ionescu.

Reprezentantul Coface Romania a mentionat ca nivelul creditelor neperformante din sectorul bancar externalizate catre Coface spre a fi colectate au crescut anul trecut cu 35%.

"Unele banci cu sistem de risc management mai slab in perioada de boom economic au lasat garda jos din dorinta de a acapara cota de piata. Bancile mari au fost foarte conservatoare. Nu au schimbat modelul de evaluare a riscului, insa bancile mai mici, pentru a putea concura cu ele, au incercat fie sa vina cu dobanzi mai reduse, fie sa inlesneasca accesul la creditare. Unii refuzati de bancile mari gaseau credite la bancile mici", a spus Ionescu.

#credite neperformante, #active, #vanzare, #banci , #Romania