Increderea in economia Romaniei se duce pe apa sambetei

Luni, 30 Martie 2009, ora 14:07
2002 citiri
Increderea in economia Romaniei se duce pe apa sambetei

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat in martie cu 4,8 puncte fata de luna precedenta, tendinta de opt ori mai pronuntata decat media Uniunii Europene (UE), unde increderea in economie s-a diminuat cu 0,6 puncte, potrivit raportului prezentat luni la Bruxelles.

Astfel, in martie, indicele a scazut in Romania pana la 64,3 puncte. Cu toate acestea, indicele increderii este mai ridicat decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in martie la 60,3 puncte, ce reprezinta cel mai scazut nivel de la lansarea acestui indicator in ianuarie 1985.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Bulgaria (79,8 puncte), Suedia (79,1 puncte) si Finlanda (75,5 puncte).

In Romania indicele increderii in consum a scazut cel mai mult, cu 44 puncte, urmat de indicele increderii in constructii, care s-a redus cu 32 puncte. In industrie, indicele a coborat cu 17 puncte, in servicii cu 13 puncte, iar in comertul cu amanuntul, cu 10 puncte.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a coborat, ca urmare a scaderii drastice inregistrate in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul si constructii). Astfel, increderea in industrie s-a redus cu 39 puncte, cea in constructii cu 38 puncte, in consum, cu 32 puncte, in servicii, cu 31 puncte, iar in comertul cu amanuntul, cu 22 puncte.

In zona euro, increderea s-a redus cu 0,7 puncte, pana la 64,6 puncte, reprezentand tot cel mai scazut nivel de la lansarea acestui indicator, fapt ce confirma amploarea recesiunii in intreaga Europa.

Totusi, au fost inregistrate si unele tendinte pozitive. De exemplu, increderea in revenirea economiilor Olandei si Spaniei a inceput sa revina usor fata de luna anterioara, urcand in martie cu 1,3 puncte, respectiv 0,8 puncte.

In schimb, dintre statele membre mari increderea in economia Italiei s-a redus cu 4,5 puncte, in cea a Frantei si Poloniei, cu 1 punct, in economia Germaniei, cu 0,8 puncte, in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Ungaria (32,7 puncte) si Grecia (43,1 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#incredere, # economie, #Romania, #consum, #constructii, #industrie , #Romania