In 4 luni, piata romaneasca de asigurari a scazut cu 4,4%

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 11:47
1028 citiri
In 4 luni, piata romaneasca de asigurari a scazut cu 4,4%

Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 4,4% in primele patru luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care avansul de 6% al segmentul asigurarilor de viata a compensat doar partial scaderea inregistrata de asigurarile generale, potrivit datelor CSA, precizeaza NewsIn.

In primele patru luni din 2009, asiguratorii inregistrasera un volum de prime brute subscrise de 3,128 miliarde lei.

Piata de asigurari generale a scazut cu 6,6% in primele patru luni ale acestui an, la circa 2,4 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce piata de asigurari de viata a sporit cu 6%, la 555 milioane lei.

"Pentru aceasta piata, la fel ca pentru intreaga economie a Romaniei, anul 2010 va fi unul dificil. Va urma o perioada economica grea, care se va reflecta si in piata romaneasca a asigurarilor.

Este posibil ca toate previziunile noastre de la inceputul anului sa fie date peste cap si sa vedem alte rezultate la sfarsitul anului", a declarat vineri presedintele Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

Ea precizat ca, fata de anul 2009, asigurarile de viata au inregistrat, comparativ cu asigurarile generale, atat o crestere a volumului de prime brute subscrise, cat si o scadere cu peste 39 milioane lei a volumului indemnizatiilor si a sumelor de rascumparare platite de asiguratori.

Indemnizatiile platite de asiguratori in primele patru luni au scazut cu 13,6% fata de acelasi interval din 2009, de la mai bine de 2 miliarde lei la 1,775 miliarde lei.

Pe segmentul asigurarilor generale au fost platite indemnizatii in valoare totala de aproape 1,6 miliarde lei, in scadere cu 13% fata de primele patru luni din 2009, cand volumul acestora depasea 1,8 miliarde lei.

In schimb, pe segmentul asigurarilor de viata au fost platite indemnizatii si rascumparari in valoare totala de peste 198 milioane de lei, in scadere cu 16,7% fata de aceeasi perioada din 2009, cand volumul acestora depasea 238 milioane de lei.

Piata romaneasca de asigurari a incheiat 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,84 miliarde lei (2,1 miliarde euro), cu 1,1% sub nivelul din 2008, mai ales pe fondul scaderii afacerilor pe segmentul de asigurari de viata cu 13%.

In primele patru luni, 18 societati de asigurare au solicitat CSA aprobarea majorarii capitalului social.

Infuziile de capital au totalizat aproape 277 milioane lei, adica aproximativ 66 milioane euro.

Pe piata romaneasca de asigurari sunt autorizate 45 de societati de asigurare.

#piata, #romaneasca, #asigurari , #Romania