Guvernul solicita prelungirea acordului cu FMI cu 2 luni

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:00
2173 citiri
Guvernul solicita prelungirea acordului cu FMI cu 2 luni

Guvernul solicita prelungirea acordului preventiv cu FMI cu inca doua luni, a anuntat, vineri, Victor Ponta.

"Dupa ce il finalizam pe acesta, daca il finalizam bine, imediat incepem negocierea pentru un acord nou de tip preventiv. Romania nu are nevoie sa imprumute, dar un acord preventiv ne ajuta, pe langa stabilitatea politica, sa ne imprumutam la o dobanda mai mica - saptamana trecuta ne-am imprumutat cu o dobanda de 3%, sa avem un curs de schimb foarte bun si sa devenim interesanti pentru investitii", a explicat premierul.

Extinderea a fost solicitata "pentru a avea timp sa finalizam zona de reforme structurale", a spus seful Guvernului.

Guvernul Romaniei nu a reusit sa indeplineasca toate conditiile discutate anterior cu FMI, precum privatizarea marilor companii de stat sau numirea de manageri privati la companiile publice.

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, intelegerea parafata in primavara anului 2011, si care urma sa fie incheiata in aprilie 2013, cand era programat ultima sedinta de evaluare in board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil in iulie.

"In iulie va veni o noua misiune, care va analiza stadiul intregului acord si se va negocia si noua intelegere", au spus sursele citate.

Practic, acrodul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.

Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene ajunge se afla in Romania, pentru a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by incheiat in 2011.

Delegatia creditorilor internationali va ramane pana pe 29 ianuarie la Bucuresti, cand sunt asteptate concluziile evaluarii.

Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.

La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, deblocand a saptea transa, in valoare de 513 milioane de euro, din totalul disponibil de 3,5 miliarde de euro.

Sumele puse la dispozitie din martie 2011 pana in luna noiembrie, 2012, de 3,2 miliarde de euro, nu au fost retrase, acest lucru fiind posibil doar in cazuri de urgenta.

#acord preventiv FMI Romania, #prelungire acord FMI , #Romania