Ghetea: unele interpretari la OUG 50 ar putea baga banci in faliment

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 18:20
1430 citiri
Ghetea: unele interpretari la OUG 50 ar putea baga banci in faliment

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat joi, la postul public de televiziune, ca aplicarea unor interpretari care se dau la OUG 50/2010 ar putea conduce la falimentul unor banci, potrivit Newsin.

Marti, Ghetea declara ca aplicarea OUG 50 in forma actuala va duce la slabirea sistemului bancar, in conditiile in care bancile vor fi obligate sa constituie provizioane pentru intreg portofoliul, chiar daca pierd doua sau trei procese cu clientii, diminuandu-le astfel profiturile.

"Am spus ca unele interpretari care se dau la OUG 50/2010 ar putea crea pierderi uriase pentru banci si ca in aceste conditii ar putea sa aiba probleme. Nu am mentionat atunci cuvantul faliment. Imi iau responsabilitatea acum sa o spun, s-ar putea ajunge si la astfel de lucruri", a declarat joi presedintele ARB.

El a avertizat ca nu trebuie sa se piarda din vedere ca in joc sunt si banii deponentilor, iar in cazul unor falimente, acestia ar recupera doar 50.000 de euro.

"In aceste conditii, sigur, trebuie sa ne uitam si la cei care au depus banii la banci, nu numai la actionari, actionarii sunt ultimii care ar putea sa-si recupereze banii si stiti ca Fondul de Garantare a Depozitelor in momentul de fata garanteaza pana la 50.000 de euro pentru client, iar incepand cu ianuarie 2011 se garanteaza suma de 100.000 de euro pe client", a spus Radu Ghetea.

Ghetea a mai declarat ca se doreste aplicarea mot-a-mot a legislatiei europeane si ca unele banci au facut aceasta inaninte de aparitia OUG 50. 

Vezi si:

Iulian Urban, OUG 50/2010: dupa prima banca suspendata, celelalte isi vor baga mintile in cap

Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Cand apelam la refinantarea creditului?

OUG 50/2010: Ce mai pot face clientii? Ce risca bancile?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#2010, #50, #a, #asociata, #bancilor, #ghetea, #oug, #radu, #romana , #Romania