GfK: Peste 45% dintre romani au rude si prieteni plecati in strainatate

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 14:34
975 citiri
GfK: Peste 45% dintre romani au rude si prieteni plecati in strainatate

Peste 45% dintre romani au rude si prieteni plecati in strainatate pe perioade indelungate, iat jumatate dintre acestia tin saptamanal legatura cu persoanele plecate din tara, 12% mentin contactul o data la doua saptamani, iar 21% o data pe luna, potrivit unui studiu realizat de GfK Omnibus si citat de Newsin. 

Potrivit studiului, 16% tin legatura mai rar de o data pe luna si numai 2% declara ca nu mai tin deloc legatura cu persoanele plecate in strainatate.

"Mai mult de jumatate dintre locuitorii din Banat-Crisana-Maramures, Dobrogea si Ardeal si preponderent romanii care locuiesc in zona rurala si orasele mici au cunostinte in afara tarii.

Proportia acestora scade pe masura ce creste numarul de locuitori ai asezarii de rezidenta, astfel ca in Bucuresti intalnim doar un sfert din populatie care sa aiba cunostinte plecate in strainatate", se arata in comunicat.

Potrivit studiului, tinerii sub 24 de ani tin legatura mai des cu cei plecati, unul din cinci vorbind cu acestia zilnic. Frecventa de comunicare este asemanatoare insa intre mediul urban si cel rural, precum si intre barbati si femei.

Doar 5% dintre romani obisnuiesc sa telefoneze ei insisi persoanele cunoscute aflate in strainatate. In schimb, 45% contacteaza si sunt contactati in egala masura, iar 50% sunt de obicei contactati de cei plecati.

"In general, cei care asteapta sa fie sunati sunt locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodarii cu venituri mici sau oameni in varsta, in special trecuti de 60 de ani.

Cei ce mentin dialogul sunt mai tineri, apartinand mai ales grupei de varsta 25-39 de ani - mai mult de jumatate dintre ei telefoneaza si li se telefoneaza in aceeasi masura", potrivit studiului.

Telefonul mobil este cel mai popular mod de a tine legatura cu cei dragi - 81% dintre respondenti suna sau sunt sunati pe mobil. Urmeaza, aproape la egalitate, programele gratuite de telefonie prin Internet (39%), telefonul fix (38%), iar 28% comunica prin mesageria instantanee.

Cele mai putin folosite moduri de comunicare sunt scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) si programele platite de telefonie prin Internet (3%).

Telefonul mobil este folosit mai mult in mediul rural (86%) decat in urban (77%) pentru a tine legatura cu cei plecati in strainatate, iar varsta celor care il folosesc este in general sub 60 de ani. Ardelenii vorbesc cel mai rar pe mobil - 39% vorbesc cu cei plecati o data pe luna sau mai rar.

Telefonul fix este folosit cel mai putin in Muntenia (24%). Jumatate dintre amatorii telefoniei fixe vorbesc cu cei plecati in afara o data sau de mai multe ori pe saptamana.

In ceea ce priveste celelalte mijloace importante de a tine legatura cu apropiatii aflati in strainatate, studiul arata ca 76% dintre persoanele care se folosesc de telefonul mobil vorbesc frecvent cu cei plecati (cel putin o data pe saptamana), si tot 76% dintre persoanele care utilizeaza e-mailuri/ mesagerie instantanee in acest scop vorbesc frecvent cu cei din strainatate.

Totodata, 84% dintre persoanele care suna pe Internet prin intermediul unor programe gratuite vorbesc frecvent cu cei plecati.

Studiul GfK Omnibus a fost realizat in august 2010 pe un esantion de 1.080 de respondenti din mediul urban si rural.

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#studiu, #strainatate, #telefon , #Romania