GFK: 25% dintre "orasenii" cu bani merg la shopping, desi nu le place

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 14:23
1366 citiri
GFK: 25% dintre "orasenii" cu bani merg la shopping, desi nu le place

25% dintre locuitorii din mediul urban merg la cumparaturi, desi declara ca nu le face placere acest lucru, precizeaza un studiu Gfk care mentioneaza ca aceste persoane au totusi venituri similiare cu cele ale "fanilor shoppingului".

GfK Romania a investigat in Roper Reports, studiu international care analizeaza valorile si stilul de viata ale consumatorilor, comportamentul romanilor care nu sunt pasionati de shopping.

"Aproximativ un sfert dintre orasenii din Romania spun ca nu le place sa mearga la cumparaturi. Dintre acestia, doua treimi sunt barbati.

De asemenea, media lor de varsta este usor mai ridicata decat cea a fanilor shoppingului.

Pe de alta parte, aceasta atitudine nu are legatura cu lipsa resurselor: atat cei care evita cumparaturile, cat si cei pe care ii distreaza au venituri similare si nu sunt nici mai pesimisti, nici mai optimisti in legatura cu felul in care va evolua situatia lor financiara in viitorul apropiat", se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare. 

Consumatorii carora nu le place sa mearga la cumparaturi sunt mai putin inclinati decat ceilalti sa achizitioneze ceva doar pentru "a se rasfata" (38% fata de 68%).

In acelasi timp, mai putini dintre ei au obiceiul de a cauta in mod activ noutatile in materie de produse (13% fata de 34%).

Autorii studiului noteaza ca acest comportament nu presupune ca sunt consumatori mai putin atractivi, ambele categorii realizand cumparaturi aproximativ la fel de frecvent. In acelasi timp, gradul de dotare cu produse electronice, de IT si comunicatii este acelasi.

"Pe de alta parte, cei pe care nu ii amuza iesitul la cumparaturi sunt mai dificil de atras, in special catre produsele noi.

In afara de faptul ca nu le cauta in mod activ, punctele de contact cu ei sunt mai putine. De exemplu, citesc putin mai rar ziare (50% le citesc saptamanal, fata de 58% in cazul celorlalti) si mai ales reviste (32% le citesc saptamanal, fata de 45% dintre fanii shoppingului); pot fi gasiti mai rar in retelele de socializare (13% fata de 25%); daca se informeaza in legatura cu ceva ce vor sa cumpere, este mai putin probabil sa mearga prin magazine (6% fata de 11%)", se arata in comunicat. 

Principalul canal de informare este acelasi pentru ambele categorii de consumatori: atunci cand vor sa se informeze despre posibilele achizitii, 54% dintre ei - fie ca le place shoppingul, fie ca nu - discuta cu prietenii si cunoscutii. 

Prin urmare, o importanta deosebita o are comunicarea cu "influentatorii", adica acele persoane care au acces la multe grupuri sociale si care au si tendinta de a face recomandari in legatura cu produse si servicii.

Conform GfK Roper Reports, in Romania aproximativ jumatate dintre orasenii cu varsta intre 15 si 49 de ani sunt "influentatori" in cadrul diferitelor categorii de produse.

Cei mai multi, 21%, vizeaza categoria produselor alimentare si a gatitului, in general. Urmeaza categoria de produse si servicii pentru sanatate si forma fizica (15%) si segmentul modei, frumusetii si ingrijirii personale (14%). 

"Aceste persoane au obiceiul sa faca recomandari si sa ofere pareri intr-un numar mare de cercuri sociale. Parerile lor sunt primite cu mai multa atentie si incredere decat comunicarea «oficiala» a companiilor", se mai arata in comunicat.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #shopping, #studiu gfk , #Romania