Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Austeritatea a fost aplicata gresit in Romania

FMI: Austeritatea a fost aplicata gresit in Romania


Politica de austeritate aplicata in Romania, dupa declansarea crizei economice, nu a produs efectele scontate, potrivit unor documente interne ale Fondului Monetar International (FMI).

Potrivit unui document in lucru al FMI, citat de catre Romania TV, "masurile de austeritate au intarziat revenirea economica a Romaniei. Aceste masuri au dus, insa, la evolutie prociclica accentuata, ceea ce a intarziat, practic, revenirea economica. Privind in urma, s-ar putea argumenta ca ajustarea ar fi putut fi graduala, mai ales avand in vedere datoria publica redusa.

In prima saptamana a lunii ianuarie, economistii Olivier Blanchard si Daniel Leigh, din cadul FMI, au recunoscut, intr-un document special, ca s-au facut erori in ceea ce priveste estimarea FMI in ceea ce priveste austeritatii in economiile europene.

"Estimarile au subestimat in mod semnificativ cresterea ratei de somaj si scaderea cererii interne asociate cu consolidarea fiscala", se arata in document, potrivit Eu Observer.

"Din cauza faptului ca rata taierilor de la buget a fost mult mai rapida, iar crestere mai slaba decat anticipaseram in 2010, asa numitul multiplu fiscal - un coeficient matematic care reflecta impactul reformelor asupra cresterii - as fost mult mai mare decat cel estimat initial de economistii FMI", se arata in document.

FMI este una dintre cele trei institutii care supravegheaza reformele in tarile care au beneficiat de planuri de salvare, alaturi de Banca Centrala Europeana si de Comisia Uniunii Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1690 ori