Fitch: Ajustarea deficitului de cont curent al Romaniei prezinta riscuri

Vineri, 15 Mai 2009, ora 08:59
1322 citiri
Fitch: Ajustarea deficitului de cont curent al Romaniei prezinta riscuri

Corectia deficitului de cont curent al Romaniei prezinta riscuri ridicate in conditiile lipsei unui sprijin din partea exporturilor si va duce la o corectie severa a cererii interne si a produsului intern brut, se arata in ultimul raport al agentiei de rating Fitch, relateaza NewsIn.

"Fitch considera ca riscurile cele mai mari le prezinta tarile cu dezechilibre majore si posibilitate redusa de adaptare (referitor la capacitati comerciale reduse, curs de schimb fix si inflexibilitatea pietei muncii si a productiei interne)", se mentioneaza in raport.

Pe de alta parte, Romania este mentionata ca una din tarile cu o rata medie de flexibilitate si capacitate de a se adapta la socurile fluxurilor de capital.

In conditiile in care procesul de ajustare externa a inceput deja pe fondul scaderii fluxurilor de capital si a apetitului la risc, recesiunea globala va ingreuna reechilibrarea si recuperarea prin cresterea exporturilor, sustine Fitch, precizand ca se asteapta la o contractie severa a cererii interne si a produsului intern brut (PIB).

"Recesiunea globala si colapsul la nivelul comertului international va face dificila largirea exporturilor si pune povara ajustarii pe reducerea cererii interne", mai arata analistii agentiei de evaluare financiara.

Chiar daca riscurile legate de dependenta de moneda straina sunt considerate la un nivel mediu, ca si cele care ar putea fi generate de dependenta de finantare externa, Romania prezinta, per ansamblu, un risc "mediu spre ridicat" in ce priveste finantarea externa.

Agentia de rating a retrogradat Romania cu doua trepte, in 10 noiembrie 2008, la un calificativ fara recomandare de investitii (junk), si a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru datoria pe termen lung.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#ajustare, #deficit, #economie, #exporturi, #fitch, #pib, #riscuri, #romania , #Romania