Firmele din Romania platesc cele mai multe taxe pe an, din 181 de state analizate de Banca Mondiala

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 12:20
1400 citiri
Firmele din Romania platesc cele mai multe taxe pe an, din 181 de state analizate de Banca Mondiala

Firmele din Romania fac cele mai multe plati pe an - 113 - pentru taxele impuse de stat, urmate de cele din Belarus, cu 112 plati si Uzbekistan cu 106, arata un raport al Bancii Mondiale, care plaseaza, la polul opus, state precum Maldive sau Qatar, cu o plata pe an. Tot printre statele cu numarul cel mai mic de taxe de platit pe an de catre firme se afla si Suedia, cu 2 plati, se mai precizeaza in raportul "Doing Business 2009" al Bancii Mondiale.


Per total, la capitolul "plata a taxelor", Romania ocupa locul 146 din 181 de state analizate.


Raportul "Doing Business", publicat anual de institutie, analizeaza cadrul pe care statele il formeaza pentru dezvoltarea afacerilor, printr-o serie de 10 indicatori , care masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa plateste taxe, sa angajezi oameni sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori.


Banca Mondiala mai apreciaza ca, in Romania, este nevoie de 202 ore pe an pentru a parcurge toate demersurile pentru plata impozitelor si taxelor aferente functionarii unei afaceri si ca acestea reprezinta, in medie, 48% din profitul obtinut de o firma intr-un an.


Firmele din Bulgaria platesc 17 taxe pe an, mult mai putine ca societatile din Romania, dar petrec de trei ori mai mult platindu-le


Comparativ, Bulgaria ocupa locul 94 in topul tarilor cu cel mai bun sistem de plata a taxelor, in conditiile in care firmele din tara vecina platesc, in medie, 17 taxe pe an, cu mult mai putine ca in Romania. Pe de alta parte, in Bulgaria este nevoie de 616 ore pe an pentru plata impozitelor si taxelor pentru firme, respectiv de trei ori mai mult timp ca in Romania.


"In statele cu taxe ridicate, multe afaceri prefera sa ramana in economia subterana. Un studiu recent arata ca taxele mai mari sunt asociate investitiilor private mai reduse si unui numar mai mic de afaceri inregistrate in economie. Analiza sugereaza, de exemplu, ca o crestere cu 10% a taxelor pentru firme reduce cu 2% ponderea investitiilor in produsul intern brut", mai spun economistii Bancii Mondiale.