Financial Times: Romania isi recupereaza "trecutul postceausist risipit"

Joi, 24 Februarie 2005, ora 09:58
1005 citiri

Romania incearca, la "batrinete", sa recupereze anii in care n-a facut nimic bun in economie, crede "Financial Times".Publicatia apreciaza ca reformele sint sustinute de un val de optimism, dar nu exclude un eventual esec.

Cotidianul britanic A"Financial TimesA" aseamana, intr-un supliment dedicat Romaniei, economia romaneasca cu cazul Adrianei Iliescu. Profesoara, care la 67 de ani a devenit cea mai batrina mama, ar putea parea o sursa bizara de inspiratie, comenteaza A"Financial TimesA", care precizeaza ca tara incearca sa faca un lucru similar. Sa isi recupereze A"trecutul postceausist risipitA".

Privatizarea a fost lenta si dezordonata, coruptia a scapat nepedepsita, iar birocratia a triumfat in hatisul de reguli. Acum, Guvernul incearca sa recupereze timpul pierdut. Sa grabeasca integrarea in Uniunea Europeana si sa reformeze o economie in crestere, dar distorsionata si dezechilibrata, scrie A"Financial TimesA".

Reducerea impozitelor incearca sa scoata la suprafata o economie subterana estimata de FT ca fiind egala cu produsul intern brut. Pe de alta parte, exportul de munca ieftina este treptat inlocuit de vinzarile de tehnologii complexe.

Publicatia consemneaza ca Romania a primit in sfirsit statutul de economie de piata functionala, iar agentia de rating Fitch i-a acordat pentru prima data un calificativ investitional. A"Circumstantele din Romania converg de o asemenea maniera, incit justifica cea mai pronuntata stare de optimism de la revolutia din 1989 incoaceA", se afirma intr-unul dintre articole.

A"Financial TimesA" apreciaza ca Romania s-ar afla intr-un punct de cotitura, dar nu exclude un eventual esec.

Sursa: Cotidianul