Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Financial Times: Romania isi pune sperantele in programul de privatizare pentru dezvoltarea pietei de capital

Financial Times: Romania isi pune sperantele in programul de privatizare pentru dezvoltarea pietei de capital

Romania isi pune sperantele in programul de privatizare, esential pentru diversificarea ofertei si a lichiditatilor pe bursa, dar atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor, potrivit analistilor citati de Financial Times.

"Vietile noastre ar trebui sa depinda mai putin de politicieni si mai mult de economia reala", a declarat Dragos Valentin Neascu, director general al Erste Asset Management in Bucuresti.

Tipul de libertate dorit de Neacsu necesita dezvoltarea pietei financiare, unul dintre motivele pentru care el considera ca intrarea in zona euro este inca importanta pentru Romania, indiferent care ar fi dificultatile din regiune.

"Criteriile tehnice asociate cu adoptarea euro sunt foarte importante. Sunt mai importante decat euro in sine. Astfel vom deveni mai predictibili, ca emitenti de obligatiuni. Atunci, companiile se vor putea finanta pe piata locala si internationala", a spus Neacsu.

Pentru moment insa, interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut. Tara se afla in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

Romania este clasificata mai mult ca o tara de frontiera decat ca tara emergenta, astfel ca rateaza fluxul principal de investitii. Totusi, in randul pietelor de frontiera, este vazuta ca una dintre optiunile mai putin atractive.

"Prin comparatie cu pietele de frontiera din lume, Romania din nefericire nu ofera oportunitati de investitii la fel de atractive. Performantele economice pe termen scurt sunt strans legate de succesul Uniunii Europene de a rezolva criza datoriilor din Italia, Spania, Portugalia si Grecia", a declarat David Wickham, director pentru investitii pe pietele emergente la HSBC Global Asset Management.

Inainte de criza, economia Romaniei avea o crestere de circa 7% pe an, dar avansul din 2012 este estimat sa incetineasca la sub 1%.

Raportul dintre datorii si PIB este mai mic fata de Europa Occidentala, dar economia romaneasca este slabita de mediul regional.

"Economia romaneasca nu beneficiaza in prezent de costul redus al salariilor. Economiile europene, principalele piete de export si surse de investitii straine directe, sunt sau se apropie de recesiune. Acest fapt nu ofera stimuli pentru economia romaneasca si nicio posibilitate de scadere a somajului", a aratat Wickham.

Romania este apropiata si are legaturi stranse cu Grecia

"Bancile elene au o expunere mare la bancile romanesti, astfel ca exista intrebarea ce se va intampla daca Grecia iese din zona euro", a spus Andras Szalkai, manager de fonduri pe pietele emergente la Raiffeisen Capital Management.

Nu toate problemele Romaniei provind din exterior, noteaza Financial Times.

In urma cu cateva luni, perspectivele de investitii erau mult mai bune. In aprilie insa guvernul a cazut, dupa ce a pierdut un vot de incredere, iar Victor Ponta a devenit al treia premier din acest an.

"La inceputul acestui an, parea ca Romania va fi o poveste de succes pentru investitorii in actiuni. Pana in luna mai, piata de capital era in crestere cu 25%, denominata in dolari", a aratat Szalkai.

Leul s-a depreciat cu 5,3% in 2012

Conflictele politice au dus la stagnarea programului de reforme convenit cu FMI, inclusiv a unor privatizari. Leul s-a depreciat cu 5,3% in acest an, iar in iulie a atins un minim record.

Programul de privatizare este esential pentru diversificarea ofertei pe piata de capital si imbunatatirea lichiditatilor. Pe ansamblu, capitalizarea si lichiditatea bursei s-ar fi triplat, daca programul ar fi continuat, considera analistul Raiffeisen.

Speranta este acum ca alegerile generale din 9 decembrie vor avea un rezultat clar, iar programul de privatizare, care include si listarea la bursa a 15% din actiunile Romgaz, va fi reluat.

Listarea Romgaz, ca si a Hidroelectrica, era programata initial pentru luna octombrie a acestui an, conform angajamentelor anterioare ale guvernului, dar a fost amanata pentru martie 2013. Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie.

Privatizarile vor marca reprezentarea pe bursa a unor sectoare economice importante, precum cel al utilitatilor, si vor incuraja si listarile private.

Privatizarile ar putea contribui la reducerea ingrijorarii investitorilor straini

"Bancile de investitii au facut planuri de listare a unor afaceri de familie care s-au dezvoltat in ultimii 10-15 ani, in sectoare precum cel farmaceutic si de turism, dar nu au fost concretizate", a aratat Neacsu.

Daca listarile private vor veni odata cu privatizarile, principalele sectoare ale economiei ar fi mai bine reprezentate, iar acest fapt ar contribui la reducerea ingrijorarii investitorilor straini, cum este Wickham, care crede ca in prezent este dificil sa investesti in companii cu crestere rapida.

Dezvoltarea pietei de capital ar ajuta si la dezvoltarea investitorilor institutionali locali, cum sunt fondurile de pensii si cele mutuale, care la randul lor ar contribui la cresterea lichiditatii bursei.

Intre timp, este prevazuta listarea secundara a Fondului proprietatea la Varsovia.

Neacsu spera ca firmele din Romania vor dori sa se finanteze prin emisiuni de obligatiuni.

In prezent, investitiile Erste Asset Management in obligatiuni corporatiste sunt in mare parte in tlturi denominate in lei, emise de companii internationale in Luxemburg.

"Am prefera sa finantam economia romaneasca", a spus Neacsu.

Multe depind astfel de functionarea programului de privatizare, dar si de rezolvarea unor probleme precum coruptia, instabilitatea politica si infrastructura nedezvoltata.

In acest caz, "Romania ar putea deveni in zece ani noua Polonie", considera Andras Szalkai.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1339 ori