Economia subterana din Romania depaseste 39 miliarde de euro, pe locul 2 in Europa

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 15:25
2565 citiri
Economia subterana din Romania depaseste 39 miliarde de euro, pe locul 2 in Europa

Economia subterana din Romania este estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, in scadere cu peste 3,5% fata de 2008 si cu aproape 15% comparativ cu 2003, potrivit unui raport al Visa.

Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%, potrivit studiului publicat de Visa Europe.

Economia subterana din Romania a inregistrat o evolutie mixta in termeni absoluti incepand cu 2008, in pofida tendintei evidente de limitare a acestui fenomen inregistrata in ultimii zece ani, potrivit raportului "Economia subterana in Europa".

Criza economica globala a dus in 2009 la scaderea economiei si la o crestere brusca a somajului, pentru ca, in perioada 2010 - 2013, economia subterana sa creasca usor in termeni absoluti ca urmare a masurilor de austeritate si a mentinerii perceptiei publice potrivit careia coruptia nu este pedepsita. Cresterea economiei subterane a fost limitata de dezvoltarea platilor electronice.

Platile electronice, cruciale in diminuarea economiei subterane

PIB-ul Romaniei, exprimat in euro, va reveni in 2013 la valoarea din 2008, in timp ce economia subterana va scadea cu 1,5 miliarde euro in aceasta perioada, potrivit estimarilor incluse in raportul Visa Europe.

"Sistemele de plati electronice ajuta in mod clar la reducerea economiei subterane. In prezent, Romania se situeaza cu mult in urma mediei UE de 180 de tranzactii electronice (transferuri bancare, operatiuni de direct debit si pe carduri) pe cap de locuitor, cu doar 16 tranzactii electronice pe an. Reducerea circulatiei numerarului poate reprezenta un instrument eficient de combatere a economiei subterane.

Dar pentru a rupe cercul vicios al numerarului este nevoie de eforturi comune ale autoritatilor publice, bancilor si sistemelor de plati, indreptate catre cresterea gradului de bancarizare, extinderea retelei de acceptare si crearea unor stimulente pentru sustinerea cresterii utilizarii cardurilor", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

Economia subterana din Europa va atinge in 2013 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, in contextul in care criza economica a determinat multe guverne europene sa ia masuri de combatere a acestui fenomen, in vederea consolidarii bugetelor si stimularii redresarii economice, potrivit unui raport publicat de Visa Europe. In 2013, se estimeaza ca economia subterana va atinge nivelul de 2.100 miliarde euro, reprezentand 18,5% din activitatea economica din Europa.

#economie subterana Romania, #economie subterana raport Visa, #economie subterana Europa , #Romania