Economia Romaniei se va redresa lent in 2011

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 23:03
1507 citiri
Economia Romaniei se va redresa lent in 2011

Romania va inregistra o redresare economica lenta in 2011, dupa un declin de 2% in 2010, se va confrunta cu masuri dure de austeritate, iar opozitia fata de acestea poate produce instabilitate, estimeaza Economist Intelligence Unit (EIU), citat de Mediafax. 

EIU a anuntat, marti, estimarile privind perspectivele economiei mondiale. Astfel, in cazul Bulgariei EIU prognozeaza ca, dupa un declin marginal al economiei in 2010, in acest an va avea loc o redresare modesta.

Capacitatea de reactie a tarii fata de criza a fost constransa de cotarea stricta a levei in raport cu euro si de necesitatea mentinerii unei politici bugetare stricte.

Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Romania, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, urmata de un avans de 3,4% in 2012. Inflatia la nivelul regiunii va fi de 3,2%, respectiv 2,6%.

Tarile din UE aflate in tranzitie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, vor avea in ansamblu o crestere economica de 3% in acest an si 3,4% in 2012. Inflatia va fi de 3,4%, urmata de 2,7% anul viitor.

EIU a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei zonei euro in acest an, sustinuta de Germania, de la 0,9% la 1,5%, care va incetini insa la 1,3% in 2012.

Pentru UE este asteptat un avans de 1,6% in acest an si cel viitor. In cele 15 state membre mai vechi ale Uniunii EIU prognozeaza un ritm de 1,5% in acest an si 2012.

Inflatia din zona euro va fi in acest an de 1,2% si va accelera la 1,5% anul urmator, in timp ce in UE 15 va fi de 1,7%.

EIU a imbunatatit prognoza si in cazul economiei Statelor Unite, care va avansa cu 2,7% in acest an, peste ritmul anticipat luna trecuta, de 2,2%.

Revizuirea in crestere a prognozelor pentru SUA si zona euro a dus la modificarea in crestere a estimarii privind economia mondiala la 4% pentru acest an, de la 3,8%.

Institutul anticipeaza in continuare ca Portugalia va solicita asistenta financiara in prima parte a acestui an, dar Spania se va descurca singura. 

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#economie, #estimari, #redresare economica, #masuri de austeritate , #Romania