Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doua milioane de euro fonduri europene pentru apicultorii romani

Doua milioane de euro fonduri europene pentru apicultorii romani
Apicultorii romani beneficiaza de fonduri europene de aproape doua milioane de euro in perioada 2008-2010, pentru achizitionarea medicamentelor pentru combaterea unor boli si pentru refacerea septelului apicol, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Eugen Zorici. "Fondurile sunt alocate pe doua masuri cuprinse in Planul National de Apicultura, aprobat la Bruxelles. Prima masura se refera la achizitionarea de medicamente pentru combaterea unei boli, varooza, iar sumele prevazute se ridica la 690.000 de euro. Cea de-a doua masura este cea de refacere a septelului apicol si are alocata o suma de aproape 1,3 milioane euro", a spus Zorici.


Varooza este o boala transmisibila cu efecte semnificative asupra comertului international cu miere si produse apicole, achizitionarea de medicamente pentru combaterea acestei boli fiind o masura sprijinita financiar la nivel european.Aceste fonduri se acorda crescatorilor de albine sau formelor asociative, grupurilor de producatori recunoscute, doar o data pe an, sumele cheltuite putand fi decontate integral, mai putin TVA.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie sa intocmeasca un proiect si sa-l depuna la APIA cu toate cheltuielile efectuate.Cea de-a doua masura prevede sustinerea achizitiei de albine matca, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine, in vederea refacerii si cresterii septelului apicol. "Sustinerea financiara a celor doua masuri vor conduce la cresterea productiei de miere, dar si a calitatii acesteia",a explicat presedintele ACAR.Fondurile europene destinate apiculturii sunt completate cu inca 13,4 milioane lei de la bugetul national.In privinta productiei de miere pentru 2008, Zorici a precizat ca deocamdata este prematur pentru prognoze, conditiile meteorologice fiind principalele aspecte care vor influenta productia de miere in acest an.Potrivit ACAR, anul trecut cantitatea de miere produsa in Romania nu a depasit 11.000 de tone, aceasta fiind la jumatate fata de statisticile Ministerului Agriculturii care au anuntat 21.000 de tone si sub datele prezentate de INS - 16.000 de tone.In 2007, apicultorii au inregistrat una dintre cele mai reduse productii de miere din ultimii sase ani, reusind sa exporte doar 6.254 kg in tarile UE, la un pret mediu de 1,9 euro/kg.

In prezent procesatorii achizitioneaza mierea de la apicultori cu 5,8 lei/kg, dar in supermarket pretul este de peste doua ori mai mare.Consumul anual de miere de albine in Romania este, in medie, de numai 150-200 de grame pe locuitor, de 10 ori mai mic decat cel inregistrat in tarile Uniunii Europene, unde consumul anual se situeaza intre la 1,5 - 2,5 kg/locuitor."La noi consumul intern este mult sub cel din tarile din UE, dar daca s-ar aplica Legea 509/2006 privind consumul de miere in scoli, la fel ca programul cornul si laptele, poate am reusi sa vindem cantitati mai mari pe piata interna si sa nu depindem doar de vanzarile din afara", a spus presedintele ACAR.

Legea 509/2006 prevede un consum de 60 de grame/zi/elev in scoli, dar nu se aplica pentru ca nu exista normele de aplicare, care ar trebuie emise de Ministerul Educatiei. "Au trecut aproape doi de la aprobarea acestei legi, dar nu stim de ce Ministerul Educatiei nu o aplica. Am facut solicitari, dar fara raspuns un clar ", a adaugat Zorici.Acesta afirma ca pe piata interna, in sudul tarii, mierea se vinde mai ieftin decat in alte parti din tara, si este si cel mai scazut consum, in comparatie cu Ardealul sau Banatul, unde exista o "cultura" a consumului de miere.Productia de miere din Romania, din ultimii ani, mai putin 2007, s-a ridicat in jurul valorii de 19.000 tone, numarul total de familii de albine depasind, in prezent, un milion. Principalele judete unde se regasesc cele mai multe familii de albine sunt Valcea, Mures, Arad si Bihor.

In Romania sunt inregistrati la nivel national circa 40.000 de apicultori, din care mai mult de juumatate sunt membri ACAR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3236 ori