Doar 5% dintre romanii din mediul urban vor sa ia un credit bancar

Joi, 01 Iulie 2010, ora 13:47
1842 citiri
Doar 5% dintre romanii din mediul urban vor sa ia un credit bancar

Unul dintre trei romani din mediul urban are de rambursat un imprumut si doar 5% dintre locuitorii de la oras vor sa ia un credit bancar in acest an, conform unui studiu publicat in raportul Financiar 2010, pe care Mediafax il va lansa marti, 6 iulie, la conferinta Mediafax Talks about Banking. 

A saptea editie a raportului anual de piata editat de Mediafax contine rezultatele unei cercetari referitoare la gradul de indatorare al romanilor si intentiile de contractare a unor credite.

Studiul a fost realizat pentru Mediafax de firma de cercetare 360insights in perioada aprilie - mai 2010, in randul a 800 de persoane din mediul urban, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani.

Conform cercetarii, 34% dintre romanii din mediul urban detin individual o forma de credit.

Cele mai raspandite sunt creditele bancare, in timp ce imprumuturile in magazine si cele de tip leasing au o penetrare mai scazuta.

In ceea ce priveste intentiile de contractare a unui credit, 89% dintre romani nu intentioneaza sa se indatoreze in acest an si numai 6% planuiesc sa ia un imprumut, sub forma de credit bancar (5%), leasing (2%) si/sau imprumut in magazin (2%).

Majoritatea celor care intentioneaza sa ia un imprumut spun ca vor opta pentru un credit bancar, cu scadenta de cinci-sase ani si o rata lunara de aproximativ 600 de lei.

Creditele bancare vor fi destinate in principal reamenajarii sau achizitiei unei locuinte, aceste doua scopuri fiind mentionate de 23%, respectiv 15% dintre cei care ar urma sa contracteze credite.

Refinantarea, acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, cumpararea unei masini si studiile personale sau ale copiilor sunt alte motive pentru care romanii s-ar indatora la banci.

Rezultatele studiului realizat pentru Mediafax sunt integrate in analizele din raportul Financiar 2010, care mai cuprinde cronologii ale evenimentelor majore de pe pietele financiare din decursul ultimului an si un index al companiilor din acest sector.

O radiografie cuprinzatoare a sectorului financiar de anul trecut pana in prezent, a saptea editie a raportului editat de Mediafax este structurata pe cinci capitole: Banci, Asigurari si pensii private, Leasing, Piata de capital, Consultanta.

"Financiar 2010 examineaza tranzitia rapida a sectorului bancar de la expansiunea exuberanta la controlul costurilor, diminuarea veniturilor asiguratorilor din subscrieri pentru prima data dupa 1990, efectele puternice ale crizei asupra industriei de leasing, corectiile spre stabilizare de pe piata de capital, precum si reorientarea caselor de avocatura spre servicii juridice specifice perioadei de recesiune", spune Adrian Dumitrache, redactor-sef al raportului. 

#romani, # mediu, # urban, # credit, # bancar , #Romania