Diaconescu, precaut cu afirmatiile despre criza, in fata mai marilor din Moscova

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 16:07
1197 citiri
Diaconescu, precaut cu afirmatiile despre criza, in fata mai marilor din Moscova

Ministrul roman de externe, aflat vineri la Moscova, a transmis un mesaj precaut-optimist interlocutorilor sai interesati de modul in care Romania face fata crizei economice, spunand ca tara noastra are deocamdata un sistem bancar solid, se bucura de solidaritatea UE, dar are probleme cu deficitul.

Cristian Diaconescu a rostit vineri un discurs la Academia Diplomatica a Ministerului rus al Afacerilor Externe pe tema relatiilor dintre Romania si Rusia dupa extinderea UE din 2007. In discutiile care au urmat, rectorul Academiei, Aleksandr Panov, l-a intrebat pe seful diplomatiei cum face fata Romania crizei. "Din fericire, deocamdata avem un sistem bancar solid. Rata somajului este scazuta, comparativ cu alte state membre ale UE. Avem probleme insa in ceea ce priveste deficitul", a recunoscut ministrul.

In plus, oficialul roman a aratat ca tara noastra se bazeaza pe programele de coeziune si pe solidaritatea UE pentru a obtine ajutor financiar. "Acum banii sunt scumpi", a subliniat seful diplomatiei. "Noi cerem coeziune si solidaritate la toate nivelurile in UE si ne plac foarte mult declaratiile politice in aceasta privinta.

Dar in termeni reali, cred ca, mai ales cand e vorba de parteneriate cu institutii si cu alte organizatii, termenul coeziune va capata un nou sens pozitiv. Nu cred sa fie criza exportata pe baza bilaterala. Nu cred ca cineva poate merge in sus atunci cand celalalt se duce in jos (…). Trebuie sa acceptam ca exista competitie si tensiuni si trebuie gasita solutia cea mai buna", a declarat el. "Trebuie sa supravietuim si speram ca o vom face", a conchis ministrul pe un ton precaut-optimism.

In ceea ce priveste relatia economica a Romaniei cu Moscova, ministrul a spus ca exista foarte multe oportunitati care nu sunt folosite. "Incercam sa dam un imbold politic", a explicat Diaconescu.

"Suntem foarte departe de momentul cand statul detinea mijloacele economice. Rolul statului este sa dea un semnal, sa creeze climatul necesar, avem un deficit comercial si incercam sa il rezolvam", a adaugat seful diplomatiei.

Exporturile Rusiei in Romania se ridica, potrivit ministrului, la circa doua miliarde de euro, pe cand cele ale Romaniei in Rusia se situeaza la nivelul a circa 100 de milioane de euro. "Ar fi foarte bine sa echilibram aceasta situatie. Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica", spunea Diaconescu inainte de vizita la Moscova.

Pragmatismul inseamna, din punctul de vedere al ministrului de externe, o relatie comerciala care poate fi valorificata, daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice. "Coridoarele energetice din pacate ocolesc Romania", atragea atentia Diaconescu. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #deficit, #diaconescu, #pragmatism, #romania , #Romania