Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

DIRIO ECONMICO: Companiile portugheze fug in Romania

DIRIO ECONMICO: Companiile portugheze fug in Romania
DIRIO ECONMICO (Portugalia) - Mana de lucru cu cost redus. 'Know-how'. Calificari inalte. Localizare centrala. Acestea sunt cateva dintre principalele caracteristici care au determinat cel putin 58 de companii portugheze sa-si mute o parte din productie in Romania, potrivit datelor prezentate de catre AICEP cotidianului "Dirio Econmico". Intrarea acestei tari din Europa de Est in Uniunea Europeana (UE) a sporit interesul companiilor nationale in a fi prezente pe aceasta piata.

Unul dintre cele mai emblematice cazuri este, de exemplu, cel al companiei Aerosoles. Este una dintre companiile nationale de mare succes, aceasta hotarand mutarea in Romania a productiei de pantofi cu talpa injectata. "Know-how-ul si costul redus al mainii de lucru au fost cateva dintre motivele care s-au aflat in spatele deciziei de a ne duce in Romania", a precizat o sursa oficiala din cadrul companiei, care da de lucru unui numar de 160 de muncitori in Romania. Romania asigura in intregime procesul de fabricatie al pantofilor, insa apoi distributia este facuta din Portugalia sau de la antrepozitul din Olanda.

Sunt cel putin patru companiile romanesti de incaltaminte care dispun de capital portughez. Dar in sectorul textil si al confectiilor aceasta cifra se ridica la 15. "Mare parte a companiilor textile s-au deplasat in Romania pentru a beneficia de costurile de productie reduse. Ideea este aceea de a produce pentru toate pietele, nu numai pentru piata romaneasca", precizeaza Paulo Nunes de Almeida. Presedintele Asociatiei Textile si a Confectiilor din Portugalia (ATP) a mai precizat ca "ideea este de a profita de salariile mai mici, de raspunderile mai mici fata de personal - de exemplu, pentru a concedia este suficient un preaviz de 15 zile -, si de a profita si de 'know-how'-ul de care dispune aceasta piata in privinta productiei textile". Spre deosebire de ceea ce se intampla cu Aerosoles, companiile textile opteaza sa efectueze distributia din Romania, "deoarece este o piata indepartata, iar costurile de transport sunt foarte mari". In afara de aceasta, mai spune Nunes de Almeida, "fie ca este vorba despre o marca proprie sau de o comanda pentru terti, 'design"-ul este facut in Portugalia, ca si produsele mai complexe. Nucleul afacerii ramane intotdeauna in Portugalia".

ERT, companie de acoperiri textile sau Malhas Gato Preto sunt cateva exemple de companii textile care au venit pe aceasta piata. Dar sunt si unele care renunta. Tebe, alta companie textila, a optat pentru a produce partial tricotajele sale circulare in Romania in perioada 2001-2006, recurgand la un parteneriat cu o intreprindere romaneasca. "Costul mainii de lucru ne-a adus aici", spune Carlos Filipe Castro. Insa directorul companiei afirma ca nu mai sunt prezenti pe aceasta piata, cu toate ca nu a enuntat motivele.

In aceeasi situatie se afla Gesfinu, o companie de inginerie care s-a dus in Romania, Polonia si Slovacia impreuna cu Martifer. Dar a sfarsit prin a-si ceda pozitia companiei fratilor Martins "din motive strategice", a precizat Lima Rebelo, care a dat asigurari ca intreprinderea este in continuare interesata de aceasta piata.

Insa nu toate companiile portugheze care sunt cu ochii pe Romania o fac in scopul mutarii unei parti a productiei. "Multe companii vin pentru ca aceasta este o piata cu un imens potential", sustine economistul si omul de afaceri Antnio Nogueira Leite. Optiunea nu se bazeaza numai pe mana de lucru ieftina, ci pe capacitatile locale, care permit potentarea activitatii companiilor", precizeaza acesta. Fondurile structurale constituie un alt element care poate determina companiile nationale sa se intereseze de aceasta piata, chiar si pentru faptul ca, dupa cum subliniaza Nogueira Leite, "ori de cate ori economia portugheza creste putin, companiile portugheze vor cauta oportunitati in alte parti".

Companii portugheze in Romania

Aerosoles
In cadrul strategiei sale de crestere, Aerosoles a decis sa mute in Romania productia de pantofi cu talpa injectata. A inceput cu un regim de subcontractare, dar in ianuarie 2004 a achizitionat o intreprindere, iar acum da de lucru unui numar de aproximativ 160 de muncitori. "Know-how-ul si costul redus al mainii de lucru au fost cateva dintre motivele care s-au aflat in spatele deciziei de a ne duce in Romania", a precizat o sursa oficiala din cadrul companiei, care a adaugat si "faptul ca aceasta este o piata situata in centrul UE, care permite o considerabila flexibilitate logistica".

Martifer
Cadrul de reglementare in privinta politicii energetice a fost unul dintre principalele motive care au determinat compania Martifer sa vina in Romania. Acest fapt si abundenta materiei-prime (cereale) pentru fabricarea de biodiesel, a precizat Jorge Martins. CEO recunoaste ca tara "este aproape nesemnificativa in privinta cifrei de afaceri a companiei", insa spune ca obiectivul este acela de a continua sa investeasca nu numai in prima fabrica de biodiesel construita acolo, ci si in parcurile eoliene si in structurile metalice, pentru care vor construi capacitati de productie chiar anul viitor. Jorge Martins a evitat sa avanseze valoarea investitiei.

Gesfinu
Gesfinu, o companie de inginerie care s-a deplasat in Romania, Polonia si Slovacia impreuna cu Martifer. Dar a sfarsit prin a-si ceda pozitia companiei fratilor Martins. Lima Rebelo da asigurari ca intreprinderea este in continuare interesata de aceasta piata", desi "analizeaza alte piete". "In ceea ce priveste energia eoliana, aceasta piata dispune de un excelent potential, in ciuda dificultatilor de conectare la retea. Dar continua sa fie o piata interesanta", precizeaza acesta. Deocamdata, compania a reintrat in Polonia si examineaza intrarea pe alte piete.

Infosistemas
"Romania dispune de multe resurse umane furnizate de universitati si din acest motiv suntem interesati de aceasta piata", precizeaza Gonalo Caeiro. Directorul general al companiei care acum participa la dezvoltarea de software informatic pentru combaterea spalarii banilor deplange faptul ca in Romania, in domeniul IT, salariile sunt foarte mari, deoarece toate intreprinderile franceze, germane, din acest domeniu s-au mutat in Romania. "Daca Portugalia ar fi avut resursele necesare, ar fi fost un loc optim", precizeaza acesta, avand in vedere faptul ca SUA sunt una din marile piete ale acestei companii.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1861 ori