De ce o duc bine investitorii greci in Romania

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:32
3673 citiri
De ce o duc bine investitorii greci in Romania

Grecia si Romania isi consolideaza legaturile economice, in pofida crizei economice ce afecteaza ambele tari. Numai in 2011 se estimeaza ca 200 de obiective de afaceri detinute de greci au fost stabilite in Romania, in special in zona metropolitana Bucuresti.

Potrivit Camerei de Comert din Atena, criza economica ce a lovit Grecia, cu o scadere cumulativa a PIB-ului de 20% de cand ea a inceput, a determinat ca oameni de afaceri cu aversiune la risc sa se stabileasca in Romania, potrivit unui amplu articol publicat duminica pe site-ul companiei de analiza americane balkanalysis.com.

Desi aceasta din urma este de asemenea in mijlocul unei crize, ea are un potential mai bun de crestere economica, este situata mai aproape de bazele de consumatori ce se extind din Europa Centrala (Republica Ceha, Slovacia si Polonia), fiind si aproape de Ucraina si Rusia.

Acceptarea recenta a acesteia din urma in Organizatia Mondiala a Comertului va oferi oportunitati ample pentru exportul de produse de consum si servicii. Ministerul grec al Economiei Nationale estimeaza ca aproximativ 35.000 de cetatenii romani lucreaza in prezent in companiile grecesti din tara, unii, anterior imigranti in Grecia care s-au intors acasa pentru a deveni manageri si legaturi intre tara lor si corporatiile grecesti.

Intr-un raport realizat recent de Ambasada Greciei la Bucuresti, Ioannis Paschalis, ministru consilier pentru afaceri economice si comerciale, a remarcat ca la inceputul anului 2012 circa 5.284 de companii detinute de greci au fost inregistrate in Romania, cu 82 stabilite numai in primele trei luni ale anului 2012. Intr-un interviu acordat publicatiei din Romania "Business Review Journal", Paschalis a remarcat un alt aspect interesant: "Fluxul de capital grecesc in Romania a crescut cu mai mult de 1 miliard de euro in perioada 2009-2011", a spus el, adaugand ca "exporturile romanesti catre Grecia au crescut cu 4% si 8,6% in 2010 si 2011, respectiv".

Capitalul total investit de greci in Romania se ridica la peste 4 miliarde de euro, potrivit Ambasadei Greciei in tara. Aceasta cifra a fost atinsa fara a lua in considerare orice estimare a investitiilor private in domeniul imobiliar sau investitiile "neoficiale" - de multe ori un produs de spalare a banilor intre diverse retele de greci si romani.

In general, Grecia este al patrulea cel mai mare investitor in Romania, cu o gama diversa de activitati. Romtelecom este una dintre filialele OTE in Balcani. Sectorul bancar este deosebit de dinamic, cu Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Emporiki Bank (in prezent Credite Emporiki Bank Romania n.r.), ATE Bank si Marfin Bank care reprezinta proprietatea greaca. Aceste banci opereaza cu in jur de 850 de sucursale in intreaga tara.

In 2009, investitiile grecesti au primit un impuls chiar cand criza datoriilor inghitea Grecia, cu 720 de milioane de euro investiti in Romania. 570 de milioane de euro suplimentari au fost investiti in cursul anului urmator. Majoritatea acestor investitii au fost directionate spre industrii cum ar fi productia de alimente si produse lactate, asistenta medicala, brutarii, IT si sistemul bancar.

Ministerul grec al Agriculturii a primit de asemenea mai multe cereri de la sindicatele fermierilor greci de-a lungul ultimilor ani pentru asistenta in explorarea oportunitatilor de cumparare de terenuri agricole in Romania pentru productie de porumb, floarea-soarelui, precum si produse de origine animala cum ar fi carnea de porc. Romania are un potential, pana in prezent nerealizat, de a deveni un stat important exportator agricol in Europa si, in plus, are capacitatea de exporturi considerabile catre tarile CSI, care numara peste 280 de milioane de consumatori, noteaza experti de la balkanalysis.

O alta tendinta interesanta este cresterea, de pana la 30%, a numarului de studenti greci ce isi continua studiile in Romania, fie in universitati publice sau colegii anglofone private. Grecii au in mod traditional tendinta de a studia in strainatate si criza economica i-a influentat sa aleaga Romania, ca urmare a costurilor mai reduse de a trai acolo decat in restul UE, precum si a apropierii ei de Grecia. Acest lucru ajuta de asemenea la amplificarea legaturilor interpersonale intre cele doua tari datorita imigratiei reciproce. Cel mai recent, universitari greci, cea mai mare parte educati in stiinta, au luat locuri de munca in Romania si predau la nivelul local tertiar.

In cele din urma, turismul se extinde cu o crestere constanta a numarului de romani ce vin in Grecia in fiecare an. Autoritatea Nationala pentru Turism a Greciei estimeaza ca din 2005 tara a devenit printre primele cinci destinatii de vacanta ale agentiilor de turism din Romania, cu circa 500.000 de vizitatori pana in prezent, in 2012.

Roxana Birau, o romanca ce lucreaza la biroul local al Organizatiei Nationale de Turism din Grecia, a remarcat faptul ca "un englez cheltuieste 5 pana la 10 euro pe zi, in timp ce un roman intre 80 si 100 de euro pentru un pachet de vacanta preplatit". Este interesant sa se constate ca in general turistii din Balcani si rusi sunt in mod traditional mai mari cheltuitori pentru vacantele lor decat cei mai bogati din Europa de Nord, urmand in comportament de consum similar turistii americani si canadieni.

Numarul de cetateni romani ce traiesc ca imigranti in Grecia este estimat la 30.000, desi potrivit estimarilor Ambasadei Romane la Atena, a avut loc o scadere de 25% din 2010 si un declin suplimentar este de asteptat in cazul in care criza va continua pentru mult timp, asa cum de fapt se si asteapta. In timpul boom-ului economic de la inceputul anilor 2000, peste 70.000 de romani lucrau in Grecia.

Pe de alta parte, potrivit Secretariatului General pentru Grecii din Strainatate (o subdiviziune a Ministerului grec al Afacerilor Externe), comunitatea greaca din Romania numara 14.000 de persoane, impartiti intre grecii descendenti din comunitatile epocii Imperiilor Bizantin si Otoman, si refugiatii politici din 1940 care reprezinta 70%. Restul este compus din imigranti noi ce au venit in Romania in ultimii 15 ani, fie lucrand in companii grecesti din Romania sau prin casatorie cu cetateni ai acestei tari.

Al doilea grup este estimat sa creasca din cauza agravarii situatiei economice din Grecia. Desi cifrele nu sunt exacte, se estimeaza ca 800 de greci s-au stabilit in ultimii doi ani, cu o tendinta ce se asteapta sa se accelereze in viitorul apropiat.

#investitii compania Grecia Romania, #relatii economie Grecia Romania , #Romania