"Cumparam avioane de vanatoare impreuna cu Romania"

Vineri, 01 Iunie 2007, ora 12:10
1073 citiri

DUMA (Bulgaria) "Am propus partii bulgare o colaborare in ceea ce priveste achizitionarea de avioane de vanatoare multifunctionale. Daca se ajunge la un acord si achizitionam acelasi tip de tehnica de lupta, putem sa ne impartim si cheltuielile privind intretinerea acestora", a declarat, ieri, ministrul roman al apararii, Theodor Melescanu, la sfarsitul intrevederii cu omologul sau bulgar, Veselin Bliznakov.

Conform afirmatiilor sale, unul dintre state ar putea acoperi cheltuielile privind intretinerea si exploatarea avioanelor de vanatoare, iar celalalt s-ar putea ocupa de pregatirea pilotilor si a simulatoarelor.

Propunerea venita din partea romana se refera la participarea in comun pentru modernizarea BBC cu furnizare de avioane de vanatoare multifunctionale. "Argumentul lor este ca daca cele doua state participa simultan la alegerea aceluiasi tip de masini, este posibil sa avem mari beneficii", a declarat Bliznakov.

El a adaugat insa ca in prezent nimeni nu poate lua nici un angajament legat de sume si termene concrete. Dar si pentru a incepe megaproiectul, trebuie sa existe o decizie politica, care in prezent lipseste.

Melescanu si Bliznakov au discutat si initiativa comuna "3+3". Noi propunem ca cele trei state care au aderat simultan la NATO la ultima extindere - Bulgaria, Romania si Slovenia, sa ajute si alte state care doresc sa fie membre ale Pactului", a explicat ministrul. Este vorba de Serbia, Bosnia si Hertegovina si Muntenegru, iar eventuala lor aderare la Pact va fi discutata la summitul de anul viitor. Sprijinul din partea tarii noastre ar urma sa fie exprimat prin intalniri la nivel de ministri, sefi de stat major, experti, instruire comuna, desfasurare de exercitii militare etc.

Bliznakov si Melescanu au discutat si aspecte legate de experienta pe care o putem folosi de la armata romane in misiunea de aparare a aeroportului de la Kandahar.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)