Cum poate fi reactivata relatia dintre Romania si Franta: Interviu Petre Roman

Vineri, 11 Mai 2012, ora 07:59
2861 citiri
Cum poate fi reactivata relatia dintre Romania si Franta: Interviu Petre Roman

Tara francofona prin traditie, Romania s-a instrainat mult de Franta in ultimii ani. De ce s-a intamplat acest lucru si ce inseamna alegerea lui Francois Hollande drept presedintele Frantei, ne explica fostul premier si ministru de Externe, Petre Roman, intr-un interviu pentru Business24.

Mai multe voci l-au numit pe Francois Hollande, noul presedinte al Frantei, drept viitorul prieten al Romaniei. Ce impact are pentru Romania venirea sa la carma Frantei?

Una dintre promisiunile facute de Francois Hollande in campania sa electorala a fost orientarea catre aspectele sociale, adica locuri de munca si cresterea economica, spune Petre Roman. Daca el va ajunge la o intelegere speciala cu Angela Merkel, care reprezinta jucatorul principal in plan european, dar si cu ceilalti sefi de guverne din cadrul Uniunii Europene, atunci aceste intelegeri s-ar putea materializa intr-o serie de masuri de care sa beneficieze si Romania, afirma Roman.

"Pe de alta parte, pentru ca relatia dintre Franta si Romania sa redevina o relatie speciala, cum am avut, spre exemplu in anii '90, cu Francois Mitterrand, cum am avut si in perioada cand presedintele Frantei era Jacques Chirac, ca sa va dau doua exemple pe care le cunosc foarte, foarte bine, sa speram ca actualii guvernanti din Romania vor sti sa practice o diplomatie inteligenta, eficienta, pentru a stabili, pentru a propune teme care sa fie de interes comun".

Petre Roman crede ca Hollande va fi disponibil pentru reinceperea unui dialog diplomatic intre Romania si Franta. Il cunoaste personal, inca de pe vremea cand acesta era secretar in cadrul Partidului Socialist Francez, in vremea prim-ministrului Lionel Jospin. Partidul Democrat, pe care il conducea Petre Roman, semnase un protocol de colaboare cu Partidul Socialist Francez.

"Este un om cu adevarat deschis, un om al dialogului, fara fite. Sarkozy era un om mult mai orientat catre el insusi, catre ce crede el. A considerat ca este marele reformator al Frantei, al economiei franceze, al starilor de lucru din Franta. N-a nimerit-o, poate si din cauza crizei, dar poate si dintr-o excesiva orientare a lui catre el insusi", spune Petre Roman.

"Hollande este un om mai masurat, mai deschis, cu o cariera politica de militant. Are aceasta buna empatie pe care o au militantii".

In concluzie, spune Petre Roman, daca primul-ministrul Romaniei si ceilalti ministri reusesc sa deschida un dialog cu Franta, pe niste teme comune, in contextul in care cele doua tari au un bagaj cultural comun, este posibila relansarea relatiilor bilaterale romano-franceze.

Cum poate ajuta Hollande Romania

Revenind la masurile pe care Hollande le poate construi impreuna cu Merkel si cu ceilalti lideri europeni, Petre Roman vorbeste despre stimularea cresterii economice.

"Redeschiderea unor canale de creditare este foarte importanta. Asa cum cuplul Merkel-Sarkozy a gasit tot felul de formule pentru a salva bancile, a venit vremea sa stimuleze economia, sa gaseasca metode de sustinere a locurilor de munca", spune el.

Petre Roman vorbeste despre resurse ce mai pot fi alocate pentru infrastructuri europene, care ar crea noua dinamica economica si despre un pachet de masuri pentru ridicarea competitivitatii in Europa.

"Acest lucru presupune, in primul rand, scoala. Masuri pentru sustinerea scolaritatii la toata nivelurile, in mod special in zona universitara, pentru crearea de cadre profesioniste, nu numai la nivelul conducatorilor, ci si la nivelul bunilor executanti, de inalt nivel, care sunt baza pentru cresterea competitivitatii europene".

Daca s-ar intampla aceste lucruri, spune Petre Roman, ar mai fi de rezolvat o problema: aplicarea concreta a acestor masuri in Romania.

"Aici avem un asemenea handicap, incat imi este si groaza sa ma gandesc. Sunt atatea si atatea programe care erau bine intentionate si care aveau si sustinere financiara, dar in care Romania au esuat".

Crearea acestei imagini, "pe care o taram ca o tinichea de coada", a luat proportii inspaimantatoare, crede Petre Roman.

Imaginea pe care si-a creat-o Romania, spune el, este ca orice ban se cheltuie in tara noastra, provenit din fonduri publice, este un ban furat.

"Imaginea aceasta o afisam si la nivel international".

Care sunt temele pe care diplomatia romaneasca trebuie sa le trateze cu Franta?

"Imi cereti sa fac eu un exercitiu diplomatic pe care ar trebui sa-l faca altii", spune Petre Roman, insa mentioneaza aspectul economic, adica ar trebui gasite sectoarele in care se pot realiza proiecte in care sa existe un interes al Frantei.

Cat la suta inseamna diplomatia pentru relatiile comerciale dintre doua tari?

"Relansarea Dacia a fost un exercitiu pur diplomatic. Din cauza venirii minerilor in septembrie 1991, proiectul a fost amanat cu trei ani. Altfel, el ar fi demarat imediat. A fost insa un exercitiu diplomatic, ca sa-i conving pe Renault ca e fabrica lor si ca aici au o baza foarte buna pentru o dezvoltare ulterioara", spune Petre Roman.

"Aceasta diplomatie poate sa conteze 2-3%, dar sunt acei 2-3% care decid. Daca esti cu decizia la 47% si diplomatia iti asigura 4%, s-a facut treaba".

Ce ar trebui sa faca diplomatia romaneasca?

"Ministerul de Externe ar trebui sa nu fie o institutie amorfa, ci o institutie activa si nu numai pe teme pur diplomatice, pur politice, pentru ca astazi nu se mai discuta asa, ci pe teme pur economice", afirma Petre Roman.

El militeaza pentru diplomatia cu un scop economic, dar aminteste si de faptul ca multe proiecte care se pot dezvolta cu Franta sunt si in domeniul cultural.

"In orice domenii se pot identifica proiecte, trebuie sa fii creativ, sa-ti mearga capul, sa gasesti cuiele de care sa te agati, ca ele exista", spune Petre Roman.

Cum a fost relatia dintre Romania si Franta in timpul mandatului lui Sarkozy?

"N-a fost o relatie prea favorabila pentru Romania. In primul rand, pentru ca Sarkozy a avut de la bun inceput tema aceea, antiimigratie, care inevitabil, a insemnat si o tema antiromaneasca sau in orice caz neprietenoasa fata de Romania".

Pe de alta parte, spune Roman, conducerea Romaniei nu a identificat practic niciun proiect de interes comun cu Franta si nici n-a propus vreunul. A fost o perioada de stagnare.

Pe urma a fost atitudinea presedintelui Romaniei, fata de Franta.

"Cand a afirmat ca prim-ministrul Frantei vine sa-si ia tainul (n.r. Jean Pierre Raffarin), a fost o gafa diplomatica de proportii, cel in cauza fiind un om foarte respectabil, pe care il si cunosc".

Liderul de la Cotroceni se referea la semnarea contractului pentru Autostrada Bucuresti-Brasov. Ulterior, cu ocazia vizitei lui Traian Basescu la Paris, Jacques Chirac avea sa refuze sa iasa la declaratii de presa comune cu omologul sau roman.

"Franta a fost avocatul Romaniei, atat pentru integrarea in Uniunea Europeana, cat si pentru integrarea in NATO", spune Petre Roman.

Unde s-au despartit drumurile?

Drumul comun al Frantei si Romaniei s-a bifurcat in momentul venirii lui Traian Basescu, crede Petre Roman.

"El considera ca relatia cu Franta este minora - de ce, nu stiu sa va spun - si vorbeste de nu stiu ce axa care trece pe la Washington-Londra-Bucuresti, o chestie aproape derizorie in raport cu realitatea".

"Ignora o serie de directii importante ale diplomatiei romanesti si lucrul acesta se vede. Avem opt ani de zile in care relatia cu Franta a mers intr-o descrestere destul de evidenta".

Mai este astazi Romania un popor francofon?

"Mult mai putin, motivul principal fiind acela ca in Romania tinerii, ca in toata lumea, au invatat mai intai limba engleza".

Potrivit ultimului recensamant, peste 2,4 milioane de romani au emigrat. "Uriasa cifra", spune Petre Roman.

"Daca tot s-a produs, m-as fi asteptat ca o buna parte sa mearga in Franta, pe baza legaturilor culturale atat de bine stabilite in istorie. N-a fost asa. Acest lucru nu poate fi imputat romanilor si, in mod evident, cei care au incercat sa mearga acolo s-au lovit de o atitudine mai degraba de respingere, daca nu chiar s-au simtit mai umiliti", zice Petre Roman.

Se vor mai intoarce?

"Daca vom fi in stare sa aducem Romania la standarde europene, probabil ca un 30-40% se vor intoarce".

Ne puteti oferi un top al tarilor de care diplomatia din Romania trebuie sa se ocupe cu prioritate?

"Eu va spun din perspectiva relatiilor pe care le-am stabilit eu ca prim-ministru. Am avut usi deschise larg in Franta, larg deschise de cancelarul Kohl, in Germania. Am avut o deschidere foarte buna in Italia".

Pentre Roman regreta ca n-a avut timp creeze o baza de incredere cu tarile din nord: Suedia, Finlanda, Norvegia sau Danemarca.

"Am avut o relatie foarte deschisa cu Austria".

Si acum?

Romania are un sistem diplomatic slab, spune Petre Roman. Acest sistem trebuie regandit. Diplomatia romaneasca trebuie sa fie mult mai activa si mai clar orientata.

"Profesionisti inca sunt, chiar si in cadrul generatiei 40-50 de ani. Este nevoie de o orientare foarte clara si de mijloace".

"Cata vreme se considera ca diplomatia este un fel de capriciu, un fel de floare la butoniera, ea nu-si poate face treaba".

Ce poate face guvernul Ponta?

"Guvernul Ponta are si altele pe cap. In primul rand, are nevoie sa-si consolideze propria imagine pe arena internationala. Nimeni nu stie cine sunt, ce sunt si ce fac".

Petre Roman a indeplinit functia de premier (1990-1991), ministru de externe (1999-2000) si presedinte al Senatului (1996-1999).

#interviu Petre Roman, #diplomatie Romania interviu Petre Roman, #relatie diplomatica Romania Franta, #Francois Hollande relatie Romania , #Romania