Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza in SUA. Institutiile federale isi inceteaza activitatea, dupa respingerea bugetului in Senat

Criza in SUA. Institutiile federale isi inceteaza activitatea, dupa respingerea bugetului in Senat


Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.

"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.

"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.

Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.

Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.

Dupa doua respingeri, luni, de catre Senatul american a unor proiecte de lege finantate si elaborate de Camera Reprezentantilor, liderii republicani au anuntat luni seara ca vor vota inca o data, in cursul noptii, un text considerat inacceptabil de democrati, deoarece distruge legea privind reforma sistemului de sanatate a lui Barack Obama.

SUA vor continua sa emita vize si dupa un eventual blocaj al statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, intr-o prima faza, sa emita vize strainilor doritori sa intre in Statele Unite, chiar si in cazul unui blocaj al statului federal luni seara, a asigurat Departamentul de Stat.

"Activitatile biroului de afaceri consulare vor continua local si in strainatate, ceea ce inseamna ca vor continua sa livreze vize si pasapoarte", a declarat in cadrul unei conferinte de presa purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki.

Sute de mii de functionari americani nu stiu daca marti dimineata vor sta acasa, soarta lor depinzand de un eventual acord in ultimul moment al Congresului pentru a evita un blocaj al statului federal.

Insa Psaki a asigurat ca ministerul sau, intr-o prima faza, va fi putin afectat de blocajul serviciilor publice.

"Daca va exista un blocaj guvernamental, activitatile Departamentului de Stat si ale (agentiei federale de ajutor international) USAID vor putea continua in mod limitat pentru o perioada scurta", a declarat Psaki, in special din cauza faptului ca bugetul pentru anul 2012-2013 a fost alocat in totalitate de abia in martie.

Printre altele, a argumentat Psaki, "Departamentul de Stat si USAID sunt agentii de securitate nationala care vor lua masuri pentru a continua munca in interes national, chiar si in cazul inchiderii si reducerii personalului".

Aceasta a precizat ca vizita prevazuta a secretarului de Stat John Kerry, incepand de marti in Japonia si Indonezia, se va desfasura in continuare.

Statele Unite dispun de cea mai mare retea diplomatica si consulara a planetei, cu aproximativ 270 de posturi si un total de 70.000 de functionari sau contractanti.

Senatul SUA respinge proiectul de buget cu doua ore inainte de blocajul sistemului public

Cei 54 de senatori democrati s-au opus textului care amana intrarea in vigoare a legii privind sistemul de sanatate a lui Barack Obama si care constituie a treia tentativa a republicanilor.

"Albert Einstein spunea, definind prostia, ca aceasta consta in a face acelasi lucru iar si iar crezand ca vei obtine un rezultat diferit", a ironizat liderul majoritatii democrate Harry Reid. Republicanii "si-au pierdut capul", a declarat el.

Responsabilitatea revine acum la Camera Reprezentantilor si la presedintele sau John Boehner, care nu a anuntat ca va depune un proiect de lege bugetara care sa nu afecteze legea sistemului de sanatate.

Daca cele doua camere ale Congresului nu vor vota un text identic pana la inceputul noului an bugetar, luni la miezul noptii (marti 07:00, ora Romaniei), 800.000 de functionari federali din cei peste doua milioane ar putea intra in concediu fara plata, incepand de marti dimineata pentru o perioada nedeterminata.

Militarii si serviciile esentiale ale securitatii nationale nu vor fi afectate.

Cele doua camere ale Congresului au aprobat fiecare anterior un text care garanta ca militarii vor fi platiti la timp, fara intarziere, orice s-ar intampla.

Daca ti-a placut articolul, urmareste

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1413 ori