Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Costurile cu forta de munca ii alunga din Romania pe producatorii italieni de textile

Costurile cu forta de munca ii alunga din Romania pe producatorii italieni de textile
Cresterea costurilor cu forta de munca din Romania si reducerea productiei in sistem lohn determina companiile italiene din industria textila sa-si mute productia in alte tari, a spus reprezentantul companiei Marteli Europa, Mauro Maria Angelini.'Pretul mainii de lucru influenteaza costurile muncii. Trebuie sa avem grija ca aceste costuri sa fie competitive la nivel mondial', a explicat intreprinzatorul italian.In opinia sa, piata textila romaneasca a fost dominata, in ultimii 15 ani, de productie in sistem lohn, care presupune ca intreprinzatorii aduc materia prima in Romania, o ansambleaza, dupa care o retrimit la export. Acest sistem nu mai este, insa, avantajos si nici nu mai este cerut pe piata, sustin producatorii.

In ultima perioada a inceput sa castige teren sistemul full-service, prin care, intreprinzatorii care opereaza in Romania trebuie sa cumpere tesatura, accesoriile.'Este vorba de asumarea unui risc mult mai ridicat de catre intreprinzator decat productia in sistem lohn', a mai spus Angelini.Potrivit acestuia, multe intreprinderi care s-au imbogatit din lohn nu au vrut sa treaca la noul sistem, intrucat nu au vrut sa riste, lucru care contribuie la mutarea productiei in alte tari.'Multe intreprinderi care s-au imbogatit din lohn nu au vrut sa treaca la noul sistem, intrucat nu au vrut sa riste. Acest lucru presupune mutarea productiei catre tari care s-au organizat mai bine, ca de exemplu Turcia, unde, paradoxal, costul cu forta de munca este mai ridicat decat in Romania', a adaugat intreprinzatorul italian.Acesta este de parere ca aceasta industrie trebuie sprijinita in Romania, intrucat contribuie intr-o mare masura la formarea PIB.'Industria textila si de confectii are valenta sociala importanta pentru ca absoarbe foarte multa forta de munca necalificata, in special femei, atat din mediul rural cat si din cel urban. Industria textila nu este ca industria grea, unde este nevoie de pregatire, specializare, acest lucru se face pe masura ce angajatul capata vechime', a precizat Angelini.In 2006, industria usoara romaneasca a contribuit cu circa 4 procente la formarea Produsului Intern Brut, cu 6,3% din productia industriala, 22% din exporturi, 10,6% din importuri si cu 24% din numarul total de salariati, in sector fiind inregistrate peste 10.000 de societati comerciale, dintre care 5.600 in sectorul confectiilor, 2.400 in sectorul textilelor si 2.000 in pielarie-incaltaminte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1154 ori