Coruptia din Romania ii sperie pe americani

Marti, 05 Iulie 2011, ora 09:28
862 citiri
Coruptia din Romania ii sperie pe americani

Companiile americane sunt ingrijorate de coruptia din Romania, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, care a mai precizat ca firmele americane se plang in mod special de licitatii, anunta NewsIn.

In privinta licitatiilor, oamenii de afaceri americani "au sentimentul ca sunt castigate de competitori, pentru ca (acestia - n.r.) au facut ceva necuvenit", a aratat Mark Gitenstein.

El a spus, referitor la oamenii de afaceri care se plang de coruptia din Romania, ca acesta nu este un element de noutate si ca "fiecare ambasador care a fost aici - probabil in ultimii 15 ani - stie de astfel de acuzatii. Am vorbit cu toti predecesorii mei si nu este nimic nou. Este o preocupare majora, iar companiile americane se plang de acest lucru de 15 ani", a mentionat ambasadorul Statelor Unite, refuzand sa dea nume.

Ambasadorul a mai spus ca unele dintre aceste companii s-au adresat justitiei si este convins ca, asa cum ii cunoaste pe politistii si procurorii romani, acestia isi vor face datoria.

El a admis ca in Romania "au avut loc o serie de imbunatatiri", insa a subliniat ca cea mai importanta ameliorare va fi atunci cand oameni-model pentru societate isi vor impune optimismul si hotararea de a schimba sistemul.

"Exista in acest guvern lideri care lupta din greu ca sa schimbe lucrurile", a precizat ambasadorul si l-a nominlizat in context pe ministrul justitei, Catalin Predoiu.

Luna trecuta, ambasadorul american spunea ca politistii si procurorii romani fac o treaba tot mai buna arestandu-i pe cei care se fac vinovati de infractiuni legate de coruptie, apreciind ca aceste actiuni duc la o eficientizare a luptei anticoruptie.

Si in ianuarie 2010 ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca investitorii americani sunt "foarte preocupati" de faptul ca in Romania "decizii mici se iau la nivel foarte inalt" si spunea ca ar fi benefica marirea transparentei deciziilor pentru investitii mai eficiente.

Vorbind, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, despre masurile necesare pentru a face climatul de afaceri din Romania mai interesant pentru investitorii americani, Mark Gitenstein insista asupra reformei justitiei.

"In primul rand si cel mai important lucru, as spune, o reforma care deja a inceput si care trebuie continuata este intarirea sistemului legal, sistemul juridic", afirma Gitenstein.

Luna trecuta, ambasadorul SUA arata ca aproape 100 de companii americane au investit un miliard de dolari in Romania, din 1990 pana in prezent, asigurand circa 15.000 de locuri munca.

#companii americane, #coruptie romania, #coruptie , #Romania