Contributia Romaniei la bugetul UE ar putea fi redusa cu 600 milioane de euro

Joi, 22 Martie 2012, ora 17:44
1520 citiri
Contributia Romaniei la bugetul UE ar putea fi redusa cu 600 milioane de euro

Aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare la nivelul Uniunii Europene ar reduce contributia Romaniei la bugetul comunitar cu peste 600 de milioane de euro in 2020, potrivit estimarilor Comisiei Europene, facute publice joi pentru prima data.

Comisia estimeaza ca, in 2020, contributia nationala a Romaniei la bugetul Uniunii Europene ar urma sa fie redusa cu 634 milioane de euro, in cazul adoptarii unei taxe pe tranzactiile financiare de la 1 ianuarie 2014.

Estimarile Bruxellesului mai releva ca, la nivelul UE, contributia totala a statelor membre ar fi redusa cu 50%, echivalentul a 54 de miliarde de euro in 2020.

Comisia precizeaza ca doua treimi din veniturile obtinute in urma aplicarii taxei pe tranzactiile financiare ar ajunge la bugetul UE si o treime la bugetele nationale.

"Sectorul financiar este singurul sector din UE care nu plateste TVA, in ciuda faptului ca inregistreaza profituri uriase si primeste sprijin masiv din banii contribuabililor", a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski.

Contributia Germaniei la bugetul UE ar urma sa fie redusa cu circa 10,753 miliarde de euro, a Frantei - cu 8,768 de miliarde de euro, a Marii Britanii - cu 7,692 miliarde de euro, a Italiei - cu 6,457 miliarde de euro, a Spaniei - cu 4,741 miliarde de euro.

Contributia Bulgariei la bugetul UE ar scadea in 2020 cu 176 de milioane de euro, a Ungariei - cu 423 de milioane de euro, a Poloniei - cu 1,813 miliarde de euro si a Cehiei cu 658 de milioane de euro.

Desi in unele state membre exista diverse forme ale taxei pe tranzactiile financiare, Comisia noteaza ca o taxa la nivelul UE ar fi mai eficienta. Initiativa UE este primul pas spre aplicarea unei taxe pe tranzactii financiare la nivel global.

Comisia propune ca nivelul taxei sa fie stabilit de fiecare stat membru, cu o rata minima armonizata de 0,1% din valoarea taxabila a tuturor tranzactiilor, cu exceptia tranzactiilor cu derivate, pentru care rata ar fi de 0,01%. Taxa ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.

Totusi, adoptarea unei taxe pe tranzactiile financiare s-ar putea dovedi extrem de dificila, in contextul in care tari precum Marea Britanie si Suedia si-au exprimat opozitia ferma fata de aceasta taxa. In acelasi timp, cateva state membre, printre care si Germania, o sustinatoare ferma a taxei, s-au declarat dispuse sa analizeze solutii alternative, in cazul extrem de probabil in care nu se va ajunge la un acord.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a criticat de altfel joi opozitia unor state membre fata de aceasta taxa, acuzandu-le ca dau dovada de o reactie 'pavloviana'.

#bugetul UE, #bugetul Uniunii Europene, #contributie Romania UE, #contributie Romania Uniunea Europeana , #Romania